SINISTRALITAT A LA FEINA

La Generalitat reestructura la R+D contra els accidents laborals

La plantilla de l'Institut de Seguretat Laboral es reduirà per reforçar la inspecció

CCOO carrega contra "la pèrdua de matèria grisa" en l'òrgan d'investigació i prevenció

La consellera de Treball, Dolors Bassa, al Palau de la Generalitat.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, al Palau de la Generalitat. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La Generalitat ha decidit reestructurar la plantilla dedicada analitzar les causes de la sinistralitat laboral i impulsar mesures preventives, una cosa així com el CSI dels accidents a la feina. L’equip de tècnics i especialistes amb què comptava el Govern a l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral patirà una retallada d’un 15%, segons ha anunciat el departament de Treball als afectats i als sindicats i les patronals. La mesura es produeix després d’un primer semestre negre per a la seguretat laboral a Catalunya.

"ESTRUCTURA D'ESTAT"

La retallada decidida pel departament que dirigeix Dolors Bassa forma part de la reforma de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, que va ser qualificat com a «nova estructura d’Estat de Catalunya». «El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies reforça l’organització de l’institut per incrementar el suport als agents implicats en la millora de les condicions de treball i en la reducció dels danys a la salut» dels treballadors, indicava la nota de premsa de la conselleria.

No obstant, no esmentava res de la reducció de plantilla que patirà l’institut, que perdrà 21 efectius, segons les explicacions donades per responsables de Treball als agents socials. El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha indicat a aquest diari que es tracta d’«una redistribució d’efectius i de competències que passen de l’institut a la inspecció», on s’incorporaran una bona part dels 21 afectats per la reestructuració com a tècnics.

«L’estructura de l’institut es mantenia igual que quan la Generalitat no tenia la competència de la inspecció en salut laboral. Aquestes tasques de comprovació sobre el terreny en els casos d’accidents les han anat assumint els nous tècnics de la inspecció», ha afegit Ginesta. L’institut assumirà un paper «més científic» en la prevenció de riscos laborals. 

Una bona part dels 21 treballadors de l’institut que seran redistribuïts cobriran la trentena de places noves de tècnics de reforç per a la inspecció de Treball que el Govern té previst crear durant aquest exercici. 

CAUSES DE L'AUGMENT D'ACCIDENTS

El sindicat CCOO va citar la reducció de recursos públics, en la qual inclou la retallada de la plantilla de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, com una de les causes que estan agreujant les xifres d’accidents laborals, juntament amb l’impacte de la reforma laboral per la precarització dels contractes, la falta d’inversió en prevenció de riscos en les empreses i la «desorientació» d’algunes mesures més disciplinàries que encaminades a millorar la salut dels empleats.

Notícies relacionades

Per Loly Fernández, responsable de salut laboral de CCOO de Catalunya, la retallada de la plantilla de l’institut suposa «un retrocés al perdre matèria grisa necessària per reforçar la prevenció dels accidents de treball». Un destí possible d’aquells 21 tècnics és com a reforç de la inspecció de Treball, una finalitat en la qual el sindicat està d’acord «però no a costa de reduir els efectius de l’institut». A més a més, l’organisme ha externalitzat algunes investigacions que abans es portaven a terme internament i no disposa de pressupost propi, segons denuncia CCOO.

El departament de Treball va anunciar fa uns dies la posada en marxa de mesures addicionals per intentar frenar la pujada de la sinistralitat, entre les quals destaquen un seguiment especial de 263 empreses reincidents que concentren el 14,8% de tots els accidents de treball. En la seva estratègia, va indicar que l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral estava aplicant actuacions per reduir els sinistres causats per sobreesforços físics i accidents de trànsit motivats per la feina.