SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL DE LA UE

CCOO i UGT declaren la guerra al contracte únic 'low cost'

Toxo i Álvarez asseguren que l'equiparació de l'acomiadament de temporals i fixos no pot ser a la baixa

1
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA

Els secretaris generals de la UGT CCOOJosep Maria Álvarez i Ignacio Fernández Toxo, han intentat frenar les temptacions d'alguns partits de ressuscitar el contracte únic 'low cost'. Toxo i Álvarez han amenaçat amb una "declaració de guerra" si la resposta a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)sentència Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) consisteix a igualar "per baix" les indemnitzacions per acomiadament de temporals fixos.

Els dos líders sindicals han assegurat que la resolució del tribunal europeu "no té res a veure" amb la idea de contracte únic. "Compte d'aprofitar el pas del Pisuerga pel TJUE", han advertit. "El contracte únic de Ciutadans no té cabuda a la Constitució", ha assegurat Toxo, que ha qualificat de 'casus belli' qualsevol intent de reduir la indemnització dels fixos de 20 dies de sou per any treballat per acostar-la a la de 12 dies dels temporals.

COST ASSUMIBLE

Toxo ha subratllat que la sentència té una importància limitada perquè no és "res que una empresa espanyola no pugui assumir en aquests moments". Els sindicats posaran en marxa iniciatives per acomodar l'Estatut dels Treballadors amb la directiva marc europea en què es basa la resolució de no discriminació entre treballadors temporals i indefinits.

Notícies relacionades

El líder de la UGT ha destacat que la sentència ha posat de manifest que els fonaments de les últimes reformes laborals no compleixen amb l'ordenament jurídic europeu, "i això serveix per a l'Estat, els interins, el règim comú i el sector privat". Segons ell, un contracte únic amb una indemnització a la baixa desestabilitzaria les relacions laborals a Espanya.

Per això, ha demanat que es tendeixi a la igualtat entre els treballadors, a la recuperació de drets perduts però també a ser més vigilants en les petites i mitjanes empreses, on abunda, segons ell, la discriminació en funció del tipus de contracte