ENTREVISTA A LUIS GARCÍA BOTELLA

"La rectificació ha hagut de venir del tribunal de la UE"

L'advocat que va presentar la demanda desencadenant de la decisió europea espera que els jutges comencin a aplicar la jurisprudència

jjubierre35612751 garcia botella160920194546

jjubierre35612751 garcia botella160920194546

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Quan l’advocat Luis García Botella va presentar una demanda d’una treballadora interina, no es podia imaginar l’enrenou que estava a punt de causar en el mercat laboral espanyol. La seva clienta, Ana de Diego, treballava com a interina al Ministeri de Defensa des del 2003, fins que va perdre la feina com a efecte rebot de la reducció d’alliberats sindicals. Un d’ells va passar a ocupar el lloc d’Ana de Diego, que va ser acomiadada sense cap indemnització al ser una interina.

–¿Quina transcendència té el pronunciament del Tribunal de Justícia de la UE?

–En realitat hi ha tres sentències gairebé simultànies del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que esmenen en diferents aspectes el sistema de contractació laboral a Espanya. Una, la que ha tingut més impacte mediàtic, és aquella en què he participat jo i en què reconeix el dret dels interins a cobrar la mateixa indemnització per acomiadament que un treballador indefinit i obre el camí, en les consideracions dels fonaments jurídics, a estendre’l a tots els temporals. 

–¿S’esperava l’enrenou que ha causat el seu cas?

–Jo esperava que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid dictaminés directament a favor de la interina. La rectificació de la norma espanyola ha hagut de venir del Tribunal de la UE.

–¿Els interins i els temporals ja poden reclamar més indemnització?

–Sí, els jutges estan obligats a aplicar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea al ser de compliment obligat i tenen autonomia per fer-ho, fins i tot sense que la norma reculli encara el canvi perquè els treballadors estan emparats per la tutela judicial efectiva.

Notícies relacionades

–Com pot canviar la normativa laboral?

–La sentència porta a plantejar-se si té sentit mantenir tants tipus de contractes si temporals i fixos acaben tenint els mateixos drets. Pot obrir la via al contracte únic encara que s’haurà de veure com es fa l’equiparació.