EFECTES DE LA POLÍTICA MONETÀRIA

Els banquers centrals adverteixen senyals d'"exuberància" a la borsa

El Banc de Pagaments Internacionals tem una sobrevaloració de les accions davant els baixos tipus d'interès

caru

caru

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els actuals baixos tipus d'interès durant un període tan llarg de temps estan provocant un gir dels inversors cap a la renda variable (la borsa) i altres tipus d'actius on ja es perceben senyals d'“exuberància”. Aquesta expressió fa referència al temut risc que una sobrevaloració de les accions i d'altres actius (una bombolla) i apareix a l'Informe Trimestral del Banc de Pagaments Internacionals (BPI) publicat aquest diumenge.

El BPI (BIS, per les seves sigles en anglès), amb seu a Basilea (Suïssa), està dirigit per l'espanyol Jaime Caruana i hi estan representats els 60 bancs centrals principals del món. En aquest informe trimestral, el BPI torna a mostrar la seva preocupació per la, segons la seva opinió, excessiva "dependència" que l'economia mundial i els mercats financers tenen dels bancs centrals. "Cada vegada resulta més evident que els bancs centrals han estat sobrecarregats durant massa temps", afirma el cap del Departament Monetari i Econòmic del BPI, Claudio Borio.

"MÉS FRUSTRACIÓ QUE ALEGRIA"

Notícies relacionades

A més, el BPI adverteix que s'estan plantejant “seriosos dubtes” sobre la rendibilitat de les entitats bancàries per efecte dels baixos tipus d'interès. S'estima que el deute sobirà en circulació amb tipus d'interès negatiu supera els 10 bilions de dòlars.

A canvi, la política monetària dels principals bancs centrals ha permès als mercats financers recuperar-se amb rapidesa de les turbulències amb què va començar l'any i dels resultats del 'brexit' (al juny) malgrat la debilitat econòmica i les “complicacions” en els comptes de resultats dels bancs. Per això, Borio interpreta que la recent recuperació desperta sentiments contradictoris, “més frustració, que alegria”.