PROTESTA CIUTADANA

Alemanya es mobilitza contra el TTIP

Unes 350.000 persones surten als carrers del país per protestar contra l'acord de lliure comerç amb els Estats Units i el Canadà

35564288 60

35564288 60 / BORIS ROESSLER (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els ciutadans d’Alemanya segueixen plantant cara al TTIP (sigles en anglès d’Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió) i al CETA (Acord Integral d’Economia i Comerç). Fins a 70.000 persones van sortir ahir als carrers de la capital alemanya per denunciar les negociacions sobre l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea (UE) i els Estats Units i el Canadà. Desenes de milers de manifestants es van unir a les protestes a tot el país.

A la ciutaat de Frankfurt, que és la capital econòmica i principal centre financer d’Alemanya, entre 8.000 i 16.000 persones van protestar contra aquest polèmic acord. Els carrers d’altres grans ciutats com per exemple Hamburg, Munic, Colònia, Leipzig i Stuttgart també es van tenyir amb eslògans i banderes reivindicatives, i van congregar aproximadament unes 40.000 persones cada un. En total, segons  les xifres dels convocants, van sortir al carrer un total de 350.000 persones a tot el país.

DUR MISSATGE A LA CANCELLERA

Aquest nou gest ciutadà llança un altre dur missatge a la cancellera Angela Merkel, que ha recolzat reiteradament l’aprovació del TTIP. Per un costat sectors socials com els socialdemòcrates, ecologistes i moviments d’esquerres han assegurat que el tractat afavoriria només les grans companyies multinacionals i afectarà el petit empresari. Al costat oposat, la indústria alemanya ha demanat al Govern federal que faci campanya dels beneficis econòmics que comportarà el tractat. Alemanya és precisament un dels països europeus en què hi ha més rebuig a un acord que, en cas de prosperar, hauria de ser ratificat per tots els parlaments de la UE.

Notícies relacionades

El TTIP ha evidenciat les discrepàncies existents entre els dos socis de la coalició que governa el país, els democristians (CDU) i els socialdemòcrates (SPD). A finals del mes d’agost, el viceministre Sigmar Gabriel va llançar un dard enverinat als seus aliats a l’assegurar que les converses havien fracassat. «Els europeus no volem haver de sotmetre’ns a les exigències nord-americanes», va assegurar el també líder dels socialdemòcrates al canal públic ZDF.

Pocs dies després, la cancellera Angela Merkel va reprovar el seu company a l’Executiu remarcant que les negociacions continuaven. «No podem quedar-nos darrere de les regions asiàtiques que ja han arribat a un acord de lliure comerç amb els Estats Units», va remarcar la dirigent apuntant a la necessitat europea de generar llocs de treball.