LA MARXA DELS INDICADORS

L'IPC va pujar el 0,1% l'agost passat però els preus segueixen més baixos que fa un any

L'evolució dels costos de l'energia explica bona part del control de la inflació

La dada interanual encadena vuit mesos consecutius de taxes negatives

ipc-agosto-cat

ipc-agosto-cat

2
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) es va reduir el mes d'agost el 0,1% en taxa interanual, xifra que representa un repunt de cinc dècimes respecte de la taxa de juliol (-0,6%). En taxa mensual (respecte al mes anterior), els preus van pujar un 0,1%, segons l'indicador publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). 

L'IPC interanual suma quatre mesos consecutius de recuperació després d'haver-se incrementat una dècima al maig, dues dècimes al juny i dues més al juliol (-0,6%). Amb la dada de l'agost, l'IPC interanual ja encadena vuit mesos consecutius de taxes negatives aquest exercici després de començar l'any en el -0,3%.

Aquest increment en l'evolució del cost de la vida s'explica, principalment, perquè els preus dels carburants (gasoil i gasolina) van baixar menys que l'any passat. També destaca la pujada dels preus de l'electricitat, davant el descens que el rebut va experimentar l'exercici passat.

INFLUÈNCIA POSITIVA

Entre els grups amb influència positiva en l'augment de la taxa anual, va destacar el transport, que va experimentar una variació del -1,9%, més de dos punts per sobre de la del juliol, motivada sobretot perquè els preus dels carburants i els lubricants van baixar menys que l'any anterior. També hi va influir, encara que menys, la pujada dels preus dels automòbils per la finalització de les ajudes del pla PIVE.

La taxa anual dels preus de la vivenda es va alentir fins a situar-se en el -4,4%, principalment per l'evolució de la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua, segons la sèrie estadística. L'electricitat es va incrementar aquest mes davant la baixada del mateix de l'any de l'any anterior. També va destacar l'alça del preu de les assegurances de l'1,8%, que van pujar més que l'any passat.

INCIDÈNCIA NEGATIVA

Notícies relacionades

Entre els grups de consum amb incidència negativa en els preus destaquen l'alimentació, amb una taxa anual de l'1,8%, set dècimes inferior a la del mes passat, causada per la baixada dels preus dels llegums i les hortalisses fresques, les fruites fresques i els olis, que van pujar fa un any. També hi va influir l'augment dels preus del peix fresc, més baix que el registrat el 2015. També hotels, cafès i restaurants van registrar una alça de cinc dècimes per sota de la del juliol, que s'explica perquè els hotels i altres allotjaments van registrar l'agost passat una pujada de preus més baixa que fa un any. 

L'últim mes en què els preus van tenir una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser el de l'agost del 2013, quan l'IPC es va situar en una taxa de l'1,5%. A partir d'aquí, en part per l''efecte esglaó' de la pujada de l'impost del valor afegit (IVA) aplicada el 2012, l'IPC va experimentar una important baixada.

Temes:

IPC Preus