La borsa espanyola baixa més del 2,5% a mitja sessió

Les incerteses al voltant d'una pujada de tipus d'interès als EUA fomenten les vendes

Els mercats asiàtics obren la setmana amb pèrdues

1
Es llegeix en minuts

La borsa espanyola ha obert la sessió d'aquest dilluns amb pèrdues que s'han anat ampliant fins a passar la mitja sessió. A aquella hora, després del migdia, l'Ibex 35 baixava el 2,53%, ja per sota de la cota psicològica dels 8.800 enters, davant l'expectativa d'una pujada dels tipus d'interès per part de la Reserva Federal nord-americana i després del descens de les borses asiàtiques. A primera hora de la tarda, les caigudes s'han situat al voltant del 2%.

En el mercat de deute, la prima de risc es manté en els 107,3 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a 10 anys en l'1,11%. Mentrestant, en el mercat de divises, l'euro s'intercanvia a 1,1217 dòlars.

ArcelorMittal lidera les caigudes amb una baixada del 5,22% a mitja sessió, fins als 5,112 euros, seguit de Popular, que perdia un 4,94%, i Santander (-4,07%). Sabadell (-4,04%) i Acerinox (-4%) completen els cinc llocs del rànquing de pèrdues. Tots els valors del selectiu espanyol es mantenien en negatiu.

Els números vermells també s'imposen dins dels grans valors, amb Santander al capdavant. BBVA retrocedeix el 3,89%, Repsol el 2,46%, Telefónica el 2,12%, Iberdrola el 2,01%, Endesa el 1,77% i Inditex l'1,38%.

L'Ibex comparteix tendència amb les principals places del vell continent, superiors al 2% en el cas de París (-2,17%) i Frankfurt (-2,11%). Londres, per la seva banda, perd l'1,61%.

El catalitzador que ha fomentat les vendes a l'inici de la jornada han sigut les paraules d'aquest cap de setmana del president de la Reserva Federal de Boston, Eric Rosengren, segons les quals el Banc Central del país s'enfronta a riscos creixents si espera massa abans de porta a terme una pujada de tipus. La por d'una pujada de tipus d'interès als EUA ja va provocar que divendres passat Wall Street perdés el 2,13%.

Notícies relacionades

Aquesta tendència negativa s'ha contagiat també als mercats asiàtics. L'índex Nikkei de Tòquio ha perdut l'1,73%. 

Tampoc ajuda el mercat la caiguda del preu de cru fins als 47,31 dòlars, un retrocés que es produeix just el dia en què l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha de publicar el seu informe mensual sobre l'oferta i la demanda de cru.

Temes:

Ibex 35