ELUSIÓ FISCAL

Tim Cook qualifica de "porqueria política' la reclamació d'impostos impagats a Apple

El conseller delegat d'Apple càrrega contra la decisió de la UE d'obligar-lo a tornar 13.000 milions en impostos

La comissària europea de Competència ha reiterat que la decisió està basada "en fets"

tim-cook

tim-cook

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

L'excomissària Kroes discrepa

El dia que la Comissió Europea va anunciar que la companyia informàtica Apple haurà de tornar 13.000 milions d’euros en impostos impagats, la firma de la poma mossegada difonia una nota en què guardava les formes i afirmava que la companyia paga tots els impostos. Ahir, la situació va canviar. El conseller delegat d’Apple, Tim Cook, va ser molt més dur al qualificar en una entrevista amb el diari irlandès The Independent de «porqueria política» la decisió de la Unió Europea d’emprendre accions legals per recaptar aquests impostos.

    Cook assegura que treballaran conjuntament amb el Govern irlandès per fer front el cas, perquè tenen «la mateixa motivació». El conseller delegat d’Apple va afegir que «ningú ha fet res de dolent» i que s’està «abusant d’Irlanda i això és inacceptable». «És porqueria política», va afegir.

    Cook carrega contra els càlculs de la Comissió Europea, ja que assegura que van treure aquesta xifra «no se sap d’on», perquè si la Comissió Europea afirma que només van pagar 50 milions en impostos el 2014, en realitat van abonar 400 milions «basats en el 12,5% d’impost local» (a més de 400 milions de dòlars als Estats Units). Cook afirma que són el principal contribuent d’Irlanda. El directiu va més enllà i suggereix que el que busca Europa és «harmonitzar» els impostos a la Unió Europea, utilitzant Irlanda com a peó. Cook també va parlar per a la cadena RTE. En aquest canal, a més a més, va assegurar que l’any que ve repatriarà milers de milions de dòlars que tenen a l’estranger cap als EUA.

    La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, va reiterar ahir que la decisió adoptada dimarts per la Comissió Europea sobre Apple està basada «en fets» i que les xifres utilitzades procedeixen de la mateixa multinacional. «Són xifres que vam aconseguir d’Apple i altres procedeixen dels Estats Units», va respondre davant les crítiques fetes per Cook qualificant el cas de «porqueria política».

Notícies relacionades

    La danesa va recordar que el compliment de les normes de la competència no s’ajusta a un marc polític sinó als tractats i que qualsevol cas que presentin ha de ser supervisat per la lupa d’un tribunal. «Volen fets i això és el que hem de presentar», va insistir reivindicant una transparència més gran i la ràpida aprovació de la proposta que obligarà les multinacionals a fer pública informació actualment confidencial. Dades com els beneficis, el nombre d’empleats o els impostos pagats. «Això faria desaparèixer el misteri», va replicar.

COOPERACIÓ

La responsable de la cartera de Competència va recordar que «la pilota» està ara en mans d’Apple i d’Irlanda, dels quals espera que cooperin per «aclarir» la situació. Vestager va anunciar que viatjarà al setembre als EUA, on espera trobar-se amb el secretari d’Estat del Tresor, Jack Lew, encara que va sub­ratllar que el cas d’Apple és una qüestió «europea».