EL COST DE LA VIDA

L'IPC interanual puja cinc dècimes a l'agost, fins al -0,1%

La pujada de l'electricitat i la caiguda inferior dels carburants repercuteixen en els preus

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) segueix en negatiu, encara que molt menys. Els preus van caure al mes d'agost un 0,1% en taxa interanual, que representa un repunt de cinc dècimes respecte a la taxa del juliol (-0,6%). En taxa mensual, els preus van pujar un 0,1%, segons l'indicador avançat publicat aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, l'IPC interanual suma quatre mesos consecutius de recuperació després d'haver-se incrementat una dècima al maig, dues dècimes al juny i dues més al juliol (-0,6%). Tot i això, amb la dada de l'agost, l'IPC interanual ja encadena vuit mesos de taxes negatives després d'arrencar l'any en el -0,3%.

Aquest increment s'explica, principalment, perquè els preus dels carburants (gasoil gasolina) baixen menys que l'any passat. També destaca la pujada dels preus de l'electricitat, davant del descens del 2015.  

L'últim mes en què els preus van registrar una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser el d'agost del 2013, quan l'IPC es va situar en l'1,5%. A partir d'aquí, en part per l''efecte esglaó' de la pujada de l'IVA aplicada el 2012, l'IPC va fer una important baixada.

Per la seva banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va incrementar quatre dècimes la seva taxa interanual a l'agost, fins al -0,3%, alhora que la variació mensual es va situar en el 0,0%.

Notícies relacionades

En termes mensuals, l'IPC va pujar un 0,1% a l'agost respecte al mes anterior, en contrast amb el descens del 0,3% registrat a l'agost del 2015.

Les dades avançades aquest dimarts per l'INE són orientatives. Les xifres definitives de l'agost se sabran el 13 de setembre.