EFECTES DE LA POLÍTICA TRIBUTÀRIA

Les rebaixes fiscals van reduir en 7.846 milions els ingressos de l'Estat el 2015

La reducció més gran de recaptació la va registrar l'IRPF, de 4.390 milions, segons l'Agència Tributària

 

  / ARXIU / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Les rebaixes i reformes tributàries posades en marxa pel Govern del PP van reduir la recaptació d’impostos a Espanya en 7.846 milions d’euros el 2015. El tribut directe més afectat va ser l’IRPF, amb una reducció d’ingressos xifrada en 4.813 milions, encara que al final aquesta xifra va quedar suavitzada fins a 4.390 milions de pèrdua per l’efecte positiu en els ingressos d’altres canvis normatius, com la disminució de les deduccions per vivenda que es va iniciar el 2013 (90 milions el 2015) o els canvis en els salaris públics (349 milions més). Així consta a l’Informe Anual de Recaptació Tributària del 2015. 

    La reducció d’ingressos d’aquest exercici equival a més de tres quartes part dels ajustos que la Comissió Europea li exigeix a Espanya a canvi d’haver-li ampliat dos anys la via per reduir el dèficit públic per sota del 3% del producte interior brut (PIB) i d’haver-li cancel·lat la multa pel descontrol del dèficit precisament de l’exercici del 2015.Ç

    El Govern de Mariano Rajoy va argumentar que el 2015 ja es podien començar a aplicar rebaixes d’impostos, canviant la política impositiva aplicada fins aquell any durant la crisi, perquè l’economia havia iniciat amb força la recuperació. En part tenien raó, com constata el fet que el conjunt dels ingressos tributaris, 182.009 milions d’euros, van augmentar el 2015 el 4%. Va ser com a conseqüència sobretot de l’entorn econòmic favorable encara que també, com destaca l’Agència, perquè es van incrementar notablement els ingressos lligats a liquidacions de períodes anteriors o per actes d’inspecció i sancions. Però l’Executiu es va passar de frenada amb les rebaixes i la reducció de recaptació que aquestes van comportar van afectar molt els comptes de l’Estat i van contribuir a incrementar el desequilibri. La caiguda en el tipus efectiu mitjà dels principals impostos va ser del 0,8%, destaca l’informe, «després de cinc anys consecutius d’augments».

Notícies relacionades

    L’informe de l’AEAT explica que els canvis normatius en matèria fiscal es van iniciar el 2014, però va ser el 2015 quan van tenir la incidència més negativa en la recaptació «sobretot per la baixada de tipus impositius inclosa en la reforma de la imposició directa», amb un cost per a aquell any de 5.984 milions. A més, la baixada d’ingressos es va accentuar ja que el Govern va decidir aplicar en un sol exercici, abans de les eleccions, el calendari de reducció progressiva dels tipus impositius previst inicialment per repartir-la entre el 2015 i el 2016.

EFECTES / El segon tribut més afectat per les rebaixes va ser l’impost de societats. L’impacte de les reformes va ser de 3.041 milions. La mesura que va afectar més la recaptació va ser la supressió de la limitació en les deduccions vinculades a les despeses d’amortització, i que van tenir un cost de menys ingressos per a l’erari de 1.089 milions. L’impost sobre el valor afegit (IVA) només va registrar una reducció de 710 milions, per un efecte comptable en la liquidació de l’IVA d’importació (1.162 milions), en bona part ingressat el 2016.