SECTOR ECONÒMIC ESTRATÈGIC

Un any turístic excepcional per a Espanya

El sector espera un creixement del 10% respecte a les xifres registrades el 2015

La situació política en destins com Turquia o Egipte provoca una allau de "turisme prestat"

3
Es llegeix en minuts
MAX JIMÉNEZ BOTÍAS / BARCELONA

A mitjans de l'abril passat, Catalunya ja esperava registrar un any rècord turístic. Aquestes eren les previsions que feia el conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget. S'esperava que l'exercici es pogués tancar amb 18 milions de turistes estrangers i un volum de despesa de 16.000 milions de despesa. "Es posa de manifest la importància del sector per al país, tant a nivell econòmic com de reequilibri territorial, perquè l'activitat es porta a terme a tot el territori i ajuda a la cohesió social",  va destacar llavors el conseller. Les dades posteriors no només confirmen aquesta tendència, sinó que semblen superar-la.

Segons l'última enquesta feta per l'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave), el nombre de reserves de viatges havia augmentat un 10% respecte a l'inici de la temporada d'estiu del 2015. A més, s'ha reservat amb més temps d'antelació: "S'ha consolidat plenament com un fet normal que es facin les reserves per a les vacances amb una antelació de fins a sis mesos", ha comentat el president de l'associació, Martí Sarrate. En resum: els catalans i els espanyols en general viatgen més a fora aquest estiu, però a Espanya hi arriben més estrangers que en altres temporades. "La nostra previsió és un augment del 10% en el nombre de turistes", ha destacat a aquest diari. "I Catalunya representa el 25% del turisme a Espanya, malgrat la forta caiguda del turisme rus en els dos últims anys". 

Això es posa de manifest en el fort augment de la demanda turística en el segon trimestre del 2016 que elabora Exceltur. Les dades són del conjunt d'Espanya i fins al juny han acabat marcat un avançament de la temporada en la majoria dels destins vacacionals i han impulsat la creació de 88.124 llocs de treball addicionals (+5,7%) en les activitats turístiques. Les zones del litoral, les de sol i platja, són els destins que es beneficien de l'impuls. L'augment de l'activitat està molt associat a les onades de turistes estrangers a la costa. Això explica que la creació d'ocupació turística més gran es concentri, principalment, als destins del litoral mediterrani i les illes de Balears i les Canàries. Les províncies de Tenerife, Gran Canària, les Balears, València, Alacant i Màlaga són les que registren un augment relatiu d'ocupació turística més gran, amb taxes pròximes o superiors al 8% derivades de les dades d'afiliats a la Seguretat Social fins al juny.

REPUNT DE LA DEMANDA ESTRANGERA

El fort repunt de la demanda estrangera, per sobre del 10% experimentat en aquesta primavera, i la recuperació de l'espanyola, si bé a ritmes més moderats que els de començaments d'any, eleva els volums de demanda turística a Espanya, mesurada en el nombre de pernoctacions en allotjaments reglats, en els seus valors màxims en l'acumulat gener-maig. Els gairebé 141 milions de pernoctacions se situen molt per sobre dels valors màxims dels últims 15 anys, amb tots els indicadors de demanda turística nacional i estrangera creixent de manera notable.

Els 4,6 milions de turistes perduts per Turquia, Egipte i Tunísia fins al maig expliquen bona part de les imprevistes onades de turistes que han vingut a Espanya ( 2,2 milions de turistes en el mateix període). Els fonaments macroeconòmics dels principals mercats emissors que haurien d'explicar aquests augments, no només no milloren en el segon trimestre del 2016, sinó que a la majoria d'ells empitjoren, amb una lleugera desacceleració en termes de PIB.

Aquesta situació ha tingut efectes negatius en alguns operadors turístics. Thomas Cook acaba d'anunciar pèrdues de 29 milions d'euros en el seu tercer trimestre fiscal. El 'tour operator' atribueix les pèrdues a l'impacte dels atemptats que es van produir a Turquia i Brussel·les. "Les reserves han caigut un 5% a causa de la debilitat de la demanda de Turquia", i destaca el creixement experimentat pel mercat espanyol, on han augmentat les reserves un 18% a les Canàries i un 11% a les Balears.

Notícies relacionades

De totes maneres, es tracta d'un "turisme prestat", en paraules de José Luis Zoreda, vicepresident d'Exceltur, "no és sostenible a llarg termini, ni és desitjable", ja que s'està començant a generar problemes en la capacitat del país per absorbir volums tan grans i de manera tan immediata. 

El creixement de la demanda es concentra bàsicament en les zones de sol i platja espanyoles. Concretament, el 94% de l'increment de les pernoctacions hoteleres dels estrangers i el 86% de l'arribada més gran de turistes, es concentren a les autonomies de sol i platja, gairebé cinc punts per sobre del seu pes normal en els dos indicadors. Però la massiva afluència de turistes no s'ha vist reflectida en un creixement similar en els ingressos que reverteixen realment a Espanya i que recull el Banc d'Espanya (única font oficial que mesura aquesta dada). En l'acumulat anual fins a l'abril del 2016 (última dada de la Balança de Pagaments), les despeses dels turistes estrangers que realment han revertit en els destins espanyols només pugen un 4,7%. És a dir, un terç menys de l'augment de l'afluència turística externa en el mateix període (13,0%).