COMPTES TERRITORIALS

Catalunya i les Balears forgen una aliança econòmica

La primera comissió de treball se centra en les balances fiscals i el finançament

"És possible avançar en el federalisme fiscal", afirma la consellera balear, Catalina Cladera

 

  / JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No es tracta només de fer-se una foto protocol·lària, sinó de treballar. Aquest és l'objectiu de l'aliança economicofinancera que han forjat Catalunya i les Balears i que s'ha plasmat en la reunió que se celebrarà avui del primer dels grups de treball creats sota aquest paraigua, dedicat a estudiar les relacions financeres amb l'Estat o balances fiscals i el model de finançament.

"És possible avançar cap al federalisme fiscal, mitjançant el qual els tributs es quedin al territori on es recapten", ha afirmat la consellera d'Hisenda balear, Catalina Cladera, en declaracions a aquest diari. De fet, l'objectiu de les Balears és formar aliances "per tenir més força i contrapès" davant el Govern central i, en aquest sentit, la coincidència d'interessos amb Catalunya és evident, tot i que hi puguin haver discrepàncies, explica aquesta representant del tripartit balear del PSOE amb el suport de Podem i MES.

Per exemple, Catalunya té més interès en l'IRPF, mentre que les Balears prioritza l'IVA, ja que una vegada es fa la liquidació del finançament, a les Illes queden uns recursos que no es corresponen amb l'activitat econòmica que s'ha generat, a causa del pes dels no residents i turistes, explica Cladera.

En els treballs que elabora el grup d'experts presidit per Ángel de la Fuente, que va crear el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per crear una nova forma de comptabilitzar les balances fiscals, l'IVA dels no residents no s'imputa a les Balears, expliquen fonts coneixedores de la qüestió.  

Cladera participarà amb el vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, en la primera reunió d'aquest òrgan bilateral a Barcelona. Per part de l'Executiu català també hi participaran el secretari general, així com els secretaris d'Economia i d'Hisenda del Govern, Josep Maria JovéPere Aragonès i Lluís Salvadó; i pel Govern Balear, el director general de Pressupostos i Finançament, Joan Carrió. 

Notícies relacionades

El grup de treball de balances fiscals està presidit pel catedràtic i conseller del Banc d'Espanya Guillem López Casasnovas. Aquest grup parteix com a base de la liquidació del finançament territorial definitiu del 2014, que penalitza tant Catalunya com les Balears. Tres membres d'aquesta comissió estan proposats per les Balears i els altres tres per Catalunya.

ALTRES COMUNITATS

Però hi haurà dos grups més, un que es dedicarà als tributs i a millorar l'eficiència de les administracions fiscals; i un altre que se centrarà en l'economia i les infraestructures. Cladera està convençuda que altres comunitats amb interessos similars es podrien sumar a aquesta aliança, com és el cas de Múrcia.