SUBVENCIONS EUROPEES

R+D col·laborativa

Els nous requisits de les ajudes del Feder impulsen les aliances d'empreses per portar a terme projectes d'innovació

La Generalitat adjudica 19 milions a cinc comunitats que agrupen 108 companyies que invertiran 43,8 milions

jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016  economia   el conseller jordi baiget  160725140241

jcortadellas34808498 barcelona 25 07 2016 economia el conseller jordi baiget 160725140241

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

La recerca i el desenvolupament (R+D) era fins fa poc temps un aspecte ultrasecret per a moltes empreses, una cosa així com el seu tresor que ocultaven en un búnquer. Però els temps i la R+D canvien. Ja sigui per convicció, necessitat o per imposició de l'Administració a l'hora de donar les ajudes públiques, un nombre cada vegada més ampli de companyies han obert la cambra cuirassada per compartir la seva innovació, o una part, amb altres empreses interessades també a buscar una col·laboració. Aquesta és la filosofia que guia les noves convocatòries d'ajudes a projectes de R+D amb fons europeus.

Catalunya, la Generalitat acaba d'adjudicar 19,1 milions procedents del Fons d'Ajuda al Desenvolupament (Feder) a cinc aliances que agrupen un total de 108 empreses, organismes públics i agents d'innovació i més de 1.300 treballadors. Aquests cinc projectes, anomenats en l'argot tècnic europeu 'comunitats', invertiran 43,8 milions gràcies al suport públic rebut.

Els objectius d'aquestes comunitats, un ens semblant a una unió temporal d'empreses (UTE) per portar a terme una obra, inclouen una investigació en 26 projectes concrets que abasten 225 actuacions per crear productes o serveis nous, unes 50 marques i la posada en marxa d'una desena de companyies relacionades amb les noves activitats. 

ALIANCES EMPRESARIALS

Notícies relacionades

Entre els objectius concrets d'aquests projectes es troben l'experimentació d'un nou minibús elèctric per a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) en una aliança amb Ficosa i Port de Barcelona entre altres empreses; la millora d'aliments a la recerca d'una dieta més saludable per part de companyies com OrdesaCarinsaHipraGuissona AB Biotics; la recerca de medicaments per a malalties estranyes gràcies a l'aliança de la Universitat de Barcelona, els centres de R+D Eurecat i l'hospital Sant Joan de Déu; i sistemes per reduir el consum energètic i les emissions de gasos que impulsaran Comsa Emte i Gas Natural, entre altres.  

Per a Josep Maria Monfort, director general del IRTA i coordinador de la comunitat d'innovació agroalimentària, "és necessari un canvi de cultura per ser més col·laboratius també amb altres sectors i sortir de la zona de confort". La innovació col·laborativa va estar en boca de tots els coordinadors de projectes en la presentació organitzada per Acció. També ha subratllat el futur d'aquesta via el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha qualificat els projectes aprovats de "col·laboratius" en línia amb les directrius de la Comissió Europea. La convocatòria de noves ajudes de la Generalitat per valor de 29 milions tindrà també les mateixes característiques d'impulsar les aliances.  

Temes:

Empreses