EMPRENEDORS

Eivissa a la roba

Fig Tree Ibiza tricota a mà biquinis i vestits amb ganxet i cotó

jcortadellas34749707 alba esteva    m han passat un parell de fotos per fer una h160724161205

jcortadellas34749707 alba esteva m han passat un parell de fotos per fer una h160724161205 / CARLOS CORRAL

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Eivissa, anys 60. La llibertat feia escala a l’illa mediterrània impregnant-la de l’esperit hippy. El mar, la naturalitat, la senzillesa i el ritme pausat del lloc van seduir els primers visitants que van donar aquest segell tan peculiar a l’illa. El propietari d’un bar que regava dàlies a la seva terrassa va habilitar un lloc perquè aquells primers hippis poguessin vendre artesanies. Va ser l’origen de l’avui famós mercat hippy de Las Dalias. Aquí és on munta la parada, tres dies a la setmana –del març a l’octubre–, Alba Esteva (Barcelona, 1982). Ella mateixa és qui tricota tot el que ven: biquinis, vestits i complements fets de ganxet en colors que parlen de l’assossegada illa. Tons marfil, rosats i blancs, sobretot, vesteixen les seves col·leccions fetes a mà amb fils de cotó natural.

Quan tenia sis anys, Alba Esteva ja feia les seves primeres cadenetes de ganxet. «La meva mare me’n va ensenyar, i amb les meves ties i àvies vaig continuar aprenent-ne», explica. «M’hipnotitzava que aquella madeixa de fil acabés sent una peça de roba. Era una atracció fatal», expressa. La inspiració d’Eivissa va acabar d’arrodonir el que avui, gràcies a aquella atracció, és el seu modus vivendi. «Faig ganxet tot l’any i a tot arreu. Les hostesses ja em coneixen. Volo a Eivissa gairebé cada cap de setmana a l’hivern i, a la primavera, m’instal·lo a l’illa fins a la tardor», detalla.

«Eivissa em va fascinar des del principi, quan hi vaig venir, fa sis anys», precisa. «Pujava a la figuera a esmorzar, a menjar figues. I allà se’m va acudir la idea de dedicar-me professionalment a vendre les meves creacions de ganxet», diu Esteva. Després d’un temps compaginant les seves primeres vendes amb altres feines, aquest és el seu primer any concentrada en la marca que va crear per dedicar-se a això en exclusiva: Fig Tree.

Notícies relacionades

El nom, figuera en anglès, enllaça amb l’origen de la seva idea i és un homenatge «a la naturalesa i a la sensació de llibertat, sensualitat, feminitat i al desafiament que signifiquen la senzillesa i l’artesania, en un món fet de presses i luxe, i recarregat de tot», resumeix. El seu retorn a la simplicitat amb fil natural i ganxet va triomfant en el mercat de Las Dalias i a la botiga online (www.figtree-ibiza.com), amb preus des dels 15 euros en complements –turbants, polseres…– fins als 200 o més dels seus vestits de cotó amb cintura de croché, passant pels 100 euros d’un biquini. «Si es cuiden, són peces per a tota la vida», assegura. Alba Esteva aspira a facturar aquest any uns 20.000 euros, i el 50% dels guanys els reinverteix en materials per a noves creacions. «Voldria poder donar feina a una altra persona l’any que ve, i jo concentrar-me a crear dissenys», explica l’artesana.

Artesania laboriosa

Artesania laboriosaAmb una mitjana de 10 hores invertides en cada biquini, Alba Esteva valora que «hi hagi cada vegada més gent que aprecia la qualitat dels materials, el temps que comporta fer-los –i el ganxet en concret té una tècnica molt lenta, tant els patrons com la confecció–, i que estiguin fets aquí», destaca l’emprenedora. 

Temes:

Empreses