EL COST DE LA VIDA

L'IPC puja un 0,5% al juny per les energies i els viatges

La taxa interanual va ser del -0,8% i ja encadena sis mesos en negatiu

2
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,5% al juny respecte al mes anterior i va elevar dues dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,8%, a causa de l'encariment de l'electricitat, de les gasolines i dels viatges organitzats, segons les dades definitives publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma així les xifres avançades a finals del mes passat.

D'aquesta manera, l'IPC interanual suma dos mesos consecutius d'augments després d'haver-se incrementat una dècima al maig, fins a l'-1%. Malgrat això, amb la dada del juny, l'IPC interanual ja encadena sis mesos de taxes negatives després d'arrencar l'any en el -0,3%. En termes mensuals, l'IPC va repuntar un 0,5% al juny respecte al mes anterior, la seva alça més gran en aquest mes des del 2008, quan els preus es van incrementar un 0,6%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va reduir una dècima al juny, fins al 0,6%, alhora que l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va situar la seva taxa anual en el -0,9%, dues dècimes menys que al maig. La diferència entre la inflació subjacent i l'IPC general se situa gairebé en 1,5 punts, segons l'INE.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC del juny a l'evolució de la vivenda, que va elevar la seva taxa un punt respecte al maig, fins al -5,5%, per l'increment dels preus de l'electricitat i perquè els preus del gas van baixar menys que el juny del 2015.

Notícies relacionades

També han influït en l'evolució de l'IPC interanual l'oci i la cultura, que va augmentar la seva taxa tres dècimes, fins a l'-1,6%, a causa de la pujada dels preus dels viatges organitzats, i el transport, que va elevar la seva taxa nou dècimes, fins al -4%, per l'encariment dels carburants i lubricants.

Davant d'aquests augments, Estadística destaca la retallada de la taxa interanual dels aliments en dues dècimes, fins a l'1,5%, per la baixada dels preus del peix fresc i els olis i per l'augment, menys pronunciat que fa un any, del cost de les fruites fresques. També van reduir les seves taxes interanuals els altres béns i serveis (quatre dècimes, fins a l'1,2%) i hotels, cafès i restaurants (dues dècimes, fins al 0,9%) pel comportament, respectivament, del preu de les assegurances i de les tarifes hoteleres.

Temes:

IPC