FISCALITAT

Sabadell exigeix a Ikea un milió d'euros de l'IAE

La firma sueca, Leroy Merlin i Conforama haurien declarat una activitat menor que repercutia a la baixa en els impostos

Centre d’Ikea a Sabadell.

Centre d’Ikea a Sabadell. / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SABADELL

L'Ajuntament de Sabadell ha revisat els imports de l'impost d'activitat econòmica (IAE) a les firmes IkeaLeroy Merlin i Conforama i ha detectat irregularitats en les quantitats abonades des del 2012. Per aquest motiu, el consistori ha exigit el pagament de les diferències, que en el cas de la multinacional sueca puja a un milió d'euros.

Segons fonts consistorials, dels 78.000 metres quadrats computables, Ikea en va declarar 38.000, mentre que Leroy Merlin dels 24.000 reals, en va declarar 7.000, i Conforama dels 7.000, en va declarar 5.400. Aquestes xifres es tradueixen en euros: fins ara, Ikea havia liquidat anualment 95.938 euros, quan realment tocava declarar 417.335; mentre que Leroy Merlin havia pagat 94.817 euros i n'havia de declarar 124.369; i Conforama, 14.000, quan havia de pagar 28.000 euros.

“L'alta de l'IAE es fa a l'Agència Tributària espanyola, i la decideix l'empresa, quan comunica quantes activitats realitza, però és un impost que recapta l'ajuntament, i per això hem portat a terme un expedient de revisió”, assenyala el regidor de Nova EconomiaAlbert Boada. Les revisions van començar el juny del 2014, un pla de control tributari que es va comunicar a les empreses prèviament.

Notícies relacionades

En aquest control es van detectar les irregularitats presumptament portades a terme per les tres firmes. Totes elles instal·lades al centre empresarial Sant Pau de Riu-sec, un projecte que va desenvolupar el govern del llavors alcalde Manuel Bustos. La revisió portada a terme determina que les empreses van declarar menys metres dels que corresponen a la superfície registrada sobre el plànol, i per això es va comunicar la petició d'abonament de les diferències econòmiques, una decisió que les firmes van recórrer sense que aquesta petició fos acceptada.

Ara, Ikea i Leroy Merlin ja han abonat els imports corresponents, sense comptar les quantitats equivalents als interessos al comprendre que es tractava de diferències de criteri entre empresa i administració. Davant aquesta situació, han presentat un recurs judicial al comprendre que no han obrat de manera errònia.

Temes:

Ikea Impostos