Esade alerta que el 'brexit' dificulta encara més la recuperació global

L'informe de l'escola de negocis adverteix de que el creixement és molt susceptible a nombrosos riscos

bgonzalez34449370 a demonstrator holds a placard during a protest against the 160627132303

bgonzalez34449370 a demonstrator holds a placard during a protest against the 160627132303 / JUSTIN TALLIS

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

L'alentiment de la Xina, el preu del petroli, les turbulències dels mercats... Moltes nuvolades s'abaten sobre l'economia global. I ara només faltava el 'brexit' que pot dificultar encara més una recuperació que ja és feble. És una de les conclusions de l'informe econòmic i financer del primer semestre d'Esade.

"El creixement global és feble, inferior a abans de la crisi i susceptible a riscos que poden empitjorar-lo", alerta Josep Comajuncosa, professor d'Esade i coautor de l'estudi amb el director i professor d'Economia i Finances de la mateixa escola, David Vegara.

El 'brexit', "més que canviar la visió de conjunt, posa més pressió sobre els riscos de deteriorament" identificats en l'informe. Aquests són un canvi massa brusc en la política monetària als EUA, un possible ajust brusc dels preus de les accions, una frenada de l'economia xinesa i la depreciació de la seva divisa, un descens persistent del petroli, que no ha generat més creixement; i un viratge en la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE) que impedeixi a Espanya i els països perifèrics reduir l'endeutament i portar a terme reformes estructurals.

PROBLEMA POLÍTIC I ECONÒMIC

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) és "un greu problema polític i econòmic" per a aquell país i per a la UE és bàsicament polític, però si s'allarga, sense que els països comunitaris hi donin resposta, "pot convertir-se en econòmic", alerta Comajuncosa.  

Notícies relacionades

A judici d'aquest expert, a Espanya encara queden pendents canvis com el que afecta el mercat laboral. "La reforma portada a terme no és clar que hagi donat els resultats esperats", i per això no queda clar si s'hauria d'aprofundir en la portada a terme o revertir-la en part, afirma. També s'han d'abordar mesures per a la sostenibilitat del sistema de pensions, del model productiu i del sector públic.

Al seu torn admet que l'economia espanyola és de les que més creix, però també va ser de les que més va caure durant la crisi i la seva evolució "dependrà de la de la resta de països" de la Unió Europea (UE). Es depèn en bona mesura, agrega, de les reformes i que les autoritats europees aconsegueixin promoure el creixement en tota la zona de l'euro.