REACCIÓ DELS INVERSORS

L'Ibex pateix la pitjor caiguda de la seva història pel pànic al final de la UE

El selectiu es desploma el 12,35% i la prima de risc es dispara a 168 punts bàsics

La caiguda de la lliura fa que la borsa britànica sigui la que menys baixa d'Europa

Empresa de corredoria de borsa a Tòquio, pendent dels resultats del referèndum al Regne Unit.

Empresa de corredoria de borsa a Tòquio, pendent dels resultats del referèndum al Regne Unit. / AP / EUGENE HOSHIKO

3
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

El que no va aconseguir la pitjor fallida de la història (Lehman Brothers el 2008) ni que Espanya se situés a un pas del rescat europeu (prima de risc de 649 punts bàsics el juliol del 2012) ho han aconseguit els votants del Regne Unit. L'Ibex 35 s'ha enfonsat un històric 12,35% (6,9% en la setmana, la quarta seguida a la baixa), als 7.787,7 punts. Això significa que més de 55.000 milions d'euros de valor s'han volatilitzat en les tot just vuit hores i mitja que dura la seva sessió. La d'aquest divendres ha sigut la pitjor des que l'índex va ser creat el 1992.

El selectiu espanyol ha estat molt penalitzat pel fort pes dels bancs (el sector que més pateix en moments d'incertesa) i de firmes amb forta presència al Regne Unit (com AIG o Ferrovial). Amb tot, ha sigut un ofegat més de la tempesta que ha devastat els mercats. Els inversors han entrat en pànic venedor per tres factors. Un és conjuntural: en les últimes sessions les enquestes havien fet que s'estengués la sensació que triomfaria el 'no' al 'brexit', i per això les borses han hagut de revertir les pujades prèvies (8% en cinc sessions).

A això se n'hi suma un altre d'estructural i més preocupant: la perspectiva de les empreses s'ha deteriorat per l'impacte directe que patiran les companyies amb presència en el mercat britànic i l'indirecte que patirà el conjunt del teixit empresarial europeu a causa del cop que experimentarà l'economia del continent. Els analistes auguren que l'economia britànica caurà fortament fins a situar-se en estancament o recessió l'any que ve, mentre que la de la zona euro es desaccelerarà uns 0,5 punts.

PÀNIC AL FINAL DE LA UE

El pitjor temor dels inversors i la principal causa de la debacle, amb tot, és que el referèndum marqui el principi del final del procés de construcció europea. "El futur de la Unió Europea està en qüestió", han advertit a Axa, encertant a resumir la por predominant al mercat. "Per a la resta de la Unió Europea, creiem que les implicacions polítiques són més importants que l'impacte econòmic i financer: els mals temps estan per arribar", ha alertat davant l'augment del "populisme i el nacionalisme" al continent.

Aquesta és una de les raons que borses com l'espanyola, la italiana (12,5% de caiguda) o la grega (13,4%) hagin caigut més que l'alemanya (6,82%), la francesa (8,04%) l'holandesa (5,7%), o l'índex que agrupa les 50 empreses europees més grans (8,5%). La confiança del mercat en els països del continent amb més problemes de finances públiques depèn en bona mesura de la xarxa de seguretat que els suposa estar integrats a la UE. De fet, el Banc Central Europeu (BCE) ha assegurat que està "a punt per subministrar liquiditat addicional, si fos necessari, en euro i altres divises" (també ho ha afirmat la Reserva Federal i el d'Anglaterra ha anunciat una injecció de 250.000 milions de lliures).

LA BALANÇA SALVA LA BORSA BRITÀNICA

Notícies relacionades

El selectiu que més bon comportament ha tingut dels grans d'Europa, paradoxalment, ha sigut el britànic (caiguda del 3,1%). Es deu, amb tot, a la caiguda de la lliura, que per moments ha arribat a baixar a nivells del 1985, si bé posteriorment ha moderat el seu retrocés fins al 8,29% i els 1,36 dòlars. El debilitament de la seva moneda és bo per a les empreses del país, ja que abarateix les seves exportacions, però alhora redueix la riquesa relativa dels seus habitants. L'euro també ha patit un revés, encara que menor: ha caigut el 2%, fins als 1,11 dòlars.

Com és habitual en moments d'incertesa, els inversors han optat per vendre els actius amb més risc i comprar els més segurs. Així, l'or ha arribat a repuntar un 5%, fins als 1,3 dòlars (màxim anual), i la rendibilitat del deute alemany a 10 anys ha caigut al -0,06%. En conseqüència, la prima de risc espanyola s'ha elevat dels 138 punts bàsics del dijous als 168, amb la rendibilitat del bo en els 1,646%, si bé ha arribat als 197 punts (nivells del 2014).