TRANSPARÈNCIA

¿Quant costa fer la moneda d'un euro amb l'efígie del rei?

Un jutge força la Fàbrica de Moneda i Timbre a facilitar el cost de producció i distribució tal com va reclamar un ciutadà

 

 

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fàbrica de Moneda i Timbre-Reial Casa de la Moneda (FMNT-RCM) haurà de revelar el cost de producció i distribució de la moneda d'un euro amb l'efígie del rei Felip VI encunyada amb motiu de la seva proclamació. El jutjat central dels contenciós administratiu número 5 de Madrid ha avalat una resolució del Consell de Transparència en aquest sentit.

La resolució sorgeix d'una sol·licitud d'informació presentada per un ciutadà. La petició va ser desestimada el 13 d'abril del 2015 per la FMNT-RCM per entendre que aquesta informació perjudicaria els seus interessos econòmics i comercials. L'entitat entenia que al difondre la informació la seva posició competitiva es veuria afectada per exemple "en les possibilitats de resultar adjudicatària en licitacions per a l'encunyació de moneda obertes en altres països.

Davant aquesta denegació, el ciutadà afectat va presentar una reclamació davant el Consell de Transparència i Bon Govern, que va ser estimada el 10 de juliol de l'any passat. En la resolució s'instava la fàbrica a proporcionar la informació sol·licitada a l'entendre que conèixer el cost econòmic de la inversió realitzada, assumida amb fons públics, responia plenament a la finalitat última per a la qual va ser aprovada la llei de transparència, accés a la informació i bon govern.

INTERESSOS ECONÒMICS

El consell considerava que si l'argument de la FMNT-RCM s'acceptava "suposaria tant com dir que els interessos econòmics i comercials de qualsevol entitat que contracti amb l'administració podrien veure's perjudicats perquè que la informació sobre el cost dels serveis que ofereix seria pública per als seus competidors".

El jutge considera que no estem davant "revelació de secrets o d'estratègies empresarials". I agrega que "no es considera acreditat el dany amb el límit a la informació que es pretén protegir o salvaguardar".

Notícies relacionades

En l'actualitat existeixen 13 recursos interposats per organismes públics o ciutadans contra resolucions del Consell de Transparència. Aquestes representen l'1,5% de les 852 reclamacions rebudes. Fins ara se n'han resolt tres, una d'elles la que afecta la FNMT-RCM, que és la segona que dóna la raó al Consell.

La primera a favor d'aquest organisme que vetlla pel compliment de la llei de transparència va ser la que va instar  RTVE a facilitar les despeses de participació al festival de Eurovisió 2015Eurovisió 2015.

Temes:

Euro Felip VI