EL COST DE LA VIDA

L'IPC cau l'1,1% a l'abril pels viatges organitzats i l'electricitat

Els preus acumulen quatre mesos de descensos

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts

L'índex de preus de consum (IPC) va caure a l'abril l'1,1 % interanual, tres dècimes més que al març, a causa, principalment, dels preus més barats dels viatges organitzats i de l'electricitat, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, els preus acumulen quatre mesos de retrocessos.

Així, el grup d'oci i cultura va disminuir la seva taxa més de dos punts i mig fins al 2,6% negatiu, ja que a l'abril els preus del viatge organitzat van baixar, després de la Setmana Santa, mentre que l'abril de 2015 van pujar.

La vivenda va tenir una variació negativa del 7,1 %, vuit dècimes inferior a la del març, conseqüència de la disminució dels preus de l'electricitat, que van pujar l'any passat.

A més, hotels, cafès i restaurants van situar la seva taxa en l'1,1 %, cinc dècimes per sota de la del març, a causa de l'estabilitat dels preus dels hotels i altres allotjaments, davant la pujada de l'abril del 2015.

Davant d'aquests descensos, el grup d'aliments i begudes no alcohòliques va pujar la seva taxa tres dècimes fins al 2%, i el de transport va augmentar dues dècimes, amb una taxa del 5,1% negatiu.

Així mateix, la taxa de variació mensual de l'IPC va ser del 0,7 % (davant el 0,6% del març), conseqüència de l'alça dels preus en el grup de vestit i calçat, i en el de transport, per la pujada dels carburants.

Els grups amb més repercussió positiva van ser els de vestit i calçat (taxa del 10,6%), transport (0,8%), comunicacions (0,7%), aliments i begudes no alcohòliques (0,2%) i hotels, cafès i restaurants (0,2%).

En canvi, els grups amb repercussió negativa van ser oci i cultura (taxa negativa del 2,1%) i vivenda (0,8% negativa).

La taxa de variació anual de la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va disminuir quatre dècimes fins al 0,7%.

Notícies relacionades

La taxa anual de l'IPC va disminuir més en totes les comunitats, especialment a Aragó, que va baixar quatre dècimes més i es va situar en l'1,2% negatiu.

A més, la taxa de l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) a l'abril va tenir una variació negativa de l'1,2%, dues dècimes per sota de la registrada el mes anterior, mentre que la taxa mensual va ser del 0,5%.