La hisenda catalana atrapa 3.000 contribuents que eludien l'impost de patrimoni

L'ATC fa aflorar en col·laboració amb l'agència estatal 35 milions d'euros de persones que haurien de tributar i d'altres que van declarar menys

33823304 60-hacienda

33823304 60-hacienda / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha fet aflorar uns 35 milions d'euros de contribuents que haurien de presentar la declaració de l'impost de patrimoni i no ho van fer i d'altres que van declarar menys del que havien de declarar. La directora d'aquest organisme, Teresa Ribas, que ha presentat la campanya de la renda juntament amb el delegat especial de l'Agència Tributària estatal a Catalunya, Gonzalo David García de Castro, ha explicat que s'han fet uns 3.000 requeriments que afecten l'exercici del 2015.

Gràcies al creuament de dades de l'IRPF o del model d'imprès 720 en què els contribuents informen dels seus actius i propietats en altres països, s'han obtingut aquests resultats, en què ha col·laborat l'Agència estatal, ha explicat Ribas. La directora de l'ATC ha admès que la possible deslocalització fiscal cap a altres autonomiesdeslocalització fiscalautonomies sense càrrega per aquest impost o amb un gravamen menor, com és el cas de Madrid, formen part d'aquesta estratègia de comprovació i control.

De totes maneres, ha reconegut que en molts dels casos "hi ha moltes possibilitats que el canvi de domicili fiscal s'adeqüi a la normativa". Ribas ha explicat que dels prop de 35 milions aflorats, al voltant de la meitat corresponen a comprovacions de declaracions ja presentades, mentre que la resta responen a  inspeccions que "parteixen de diligències de col·laboració amb l'agència estatal" i que es gestionen conjuntament. L'ATC fa la liquidació definitiva.

MENYS DECLARACIONS, MÉS IMPORT

Notícies relacionades

La hisenda catalana espera rebre aquesta campanya un total de 72.000 declaracions per l'impost del patrimoni i ingressar uns 472 milions. Per a la presentació d'aquestes declaracions, l'ATC ha disposat un total de set punts d'atenció amb cita prèvia, que s'ha de sol·licitar a través de la web etributs.gencat.cat. L'any passat, la previsió era de 75.000 declaracions, però per un import més baix, 441,2 milions d'euros.

Per una altra part, per a la campanya presencial de la declaració de la renda 2015, que ha començat aquest dimarts, funcionen tres plataformes conjuntes de les agències estatal i catalana, 47 oficines liquidadores i quatre delegacions que aporta l'ATC i una plataforma de suport telefònic. L'agència estatal, per la seva part, suma un total de 30 seus físiques a tot Catalunya (tres compartides amb l'ATC) amb 422 punts d'atenció i capacitat d'atendre un mínim de 382.200 cites.