FRAU FISCAL

Els 'papers de Panamà', oberts a consulta pública

El Consorci de Periodistes d'Investigació dóna accés a informació sobre les empreses 'offshore' i els seus accionistes

espaoles-en-papeles-de-panama

espaoles-en-papeles-de-panama

1
Es llegeix en minuts

Des d'aquesta nit qualsevol persona podrà buscar entre més de 214.000 societats 'offshore' registrades en 21 jurisdiccions opaques i connectades amb persones de més de 200 països, relacionades amb els 'papers de Panamà'. Aquest és el resultat de l'accés aconseguit per la unitat de dades del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ en la sigla en anglès) a la base de dades del bufet d'advocats Mossack Fonseca, encarregat de crear societats 'offshore' durant anys.

En aquests documents es pot consultar qui són els accionistes de les societats, els intermediaris que van ajudar a crear-les i també els beneficiaris finals darrere de cada companyia, sempre que existeixi aquesta informació. És a dir, es podrà accedir a la part estructurada de la informació recollida de la filtració.

Així, per exemple, serà pública la informació d'almenys 1.200 societats, 558 accionistes, 166 intermediaris i 89 beneficiaris relacionats amb Espanya per l'adreça postal amb què apareixen en els documents secrets. Són totes xifres conservadores, ja que alguns espanyols van referir adreces estrangeres, segons 'El Confidencial', el mitjà, amb La Sexta, que s'ha encarregat de publicar els detalls d'aquesta informació durant l'últim mes.

Notícies relacionades

No es podrà accedir a la part no estructurada de la informació. La filtració la componen 2,6 terabytes de documents, una quantitat que equivaldria al que es pot emmagatzemar en més de 3.700 CD-Rom clàssics.

En concret, hi ha 4,8 milions de correus electrònics, tres milions de conjunts de dades, més de dos milions de documents PDF i centenars de milers d'imatges, entre altres documents. Una part d'aquesta documentació són passaports, comptes bancaris, documentació notarial i certificats de constitució de societats. El cercador que es publica aquesta nit no permetrà buscar en aquests documents ni accedir-hi.