El xoc de l'Aràbia Saudita i l'Iran dinamita el pacte pel petroli

Riad impossibilita un acord a l'exigir que Teheran també congeli la seva producció

El mercat del cru estava pendent del resultat de la cimera de Doha

 

  / JON GAMBRELL

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les perspectives d’arribar a un acord per congelar o per reduir la producció de petroli a la cimera celebrada ahir a Doha (Qatar) s’han esvaït. La reunió va finalitzar sense acord. Després d’uns dies en els quals s’entreveia la possibilitat d’un pacte, l’Aràbia Saudita, el principal exportador mundial, havia refredat l’eufòria que ha impulsat el preu del barril els últims dies, al reclamar que el pacte el firmin tots els països, inclòs l’Iran, que estava poc disposat a fer-ho després d’aconseguir que s’aixequés l’embargament internacional que l’afectava.

De fet, l’inici de la cimera en la qual participaven els països del càrtel exportador, l’OPEP i altres grans productors aliens a l’organització, com Rússia o Mèxic, s’havia demorat davant les demandes saudites que l’Iran també moderés la seva producció. I això és una cosa a la qual Teheran no està  disposat, ja que el seu principal objectiu és recuperar quota en el mercat del petroli. Per això, la reunió, que inicialment no havia de ser gaire llarga, va ser maratoniana, tensa i amb un resultat final negatiu.

Fonts del sector van assegurar a Reuters que ara primer s’hauran de posar d’acord els 13 països de l’OPEP abans de tornar a convocar altres productors. I això es podria demorar fins al juny.

Abans de la cita, un portaveu de la casa reial saudita havia afirmat que el país només contindrà el bombament de barrils si també ho fan altres països productors, en declaracions a Bloomberg. I això inclou l’Iran, que havia decidit no acudir a la cita de Doha.

NIVELLS DEL GENER

Amb les coses d’aquesta manera, les possibilitats d’un acord per congelar la producció als nivells del gener passat fins al mes d’octubre que ve, van penjar tot el dia d’un fil. Fins que es va trencar. Aquest fracàs podria provocar una altra caiguda dels preus com va passar el novembre del 2014, quan l’OPEP va decidir que no era necessari reduir la producció. El febrer passat, un grup de productors (l’Aràbia Saudita, Rússia, Qatar i Veneçuela) van pactar congelar l’oferta, però els efectes d’aquesta iniciativa van ser molt limitats. Els mercats estaven molt pendents del resultat de la cimera de Doha.

Els saudites estaven disposats a contenir l’oferta diària a uns 10,3 o 10,4 milions de barrils diaris, només si la resta de productors també congelaven la seva activitat, segons va declarar el príncep Mohammad bin Salman en una entrevista dijous passat. Per a Riad, acceptar la congelació de l’oferta suposa admetre implícitament que l’estratègia de deixar caure els preus per expulsar els productors dels Estats Units, que utilitzen la fractura hidràulica o fracking, pot causar tant a l’Aràbia Saudita com als seus socis més danys que beneficis. Les previsions del Fons Monetari Internacional (FMI) d’un menor creixement global i les de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) sobre un descens de la demanda fan que congelar l’oferta de petroli potser no és suficient per impulsar a l’alça el preu del barril de cru, segons estimen els experts. Davant la caiguda dels preus, la majoria de productors han bombat al màxim de la seva capacitat per maximitzar els ingressos.

RECUPERACIÓ

En tot cas, la guerra de declaracions entre els saudites i el seu principal rival a la zona no presagiaven res de bo abans que els participants intentessin segellar un comunicat conjunt. El resultat de la cimera podria frenar la recuperació experimentada pel petroli. Des del pacte del mes de febrer passat, la cotització del barril ha pujat el 30% i, des que Rússia va anunciar un preacord amb l’Aràbia Saudita la vigília de la cimera de Doha aquesta mateixa setmana, el Brent, la qualitat de referència a Europa, va arribar  al preu més elevat des de començament d’any, per sobre dels 44 dòlars.

«Si els principals productors no congelen la producció, nosaltres no ho farem». Aquest era el missatge saudita. La cimera de Doha només adquiria rellevància amb un acord per congelar la producció. Però també si no n’hi havia perquè, en aquest cas, la cotització del cru pot tornar a caure a partir d’avui.

Notícies relacionades

El representant de l’Equador davant les organitzacions internacionals a Viena, Marcelo Pastor Morris, havia precisat abans de la trobada que la decisió de l’Iran de no prendre part en aquesta cimera havia provocat «algunes reaccions negatives d’alguns països». Segons la seva opinió, la presència de Teheran era de «vital importància» per restablir els preus.

A la reunió de Doha s’havia d’avaluar també l’acord a què havien arribat el mes de febrer l’Aràbia Saudita, Qatar, Rússia i Veneçuela. L’objectiu era reduir l’oferta en un mercat sobresaturat per intentar frenar la baixada del preu del cru.