42è CONGRÉS D'UGT

Álvarez, elegit secretari general de la UGT per l'estret marge de 17 vots

El líder català ha obtingut 306 vots (51,1%) davant els 289 que ha sumat Miguel Ángel Cilleros

lpedragosa33143353 madrid 12 02 2016 economia clausura 42 congreso ug160312140035

lpedragosa33143353 madrid 12 02 2016 economia clausura 42 congreso ug160312140035 / David Castro

2
Es llegeix en minuts
Mercedes Jansa
Mercedes Jansa

Periodista

ver +

Després d'una nit de votacions lentes i recomptes minuciosos, Josep Maria Álvarez ha sigut elegit secretari general de la Unió General de Treballadors (UGT) per l'estret marge de 17 vots. L'encara líder del sindicat a Catalunya ha obtingut 306 vots davant els 289 de Miguel Ángel Cilleros, secretari de la federació de mobilitat i consum, el candidat afí a Cándido Méndez. Tots dos contendents han tingut uns suports equiparables als que havien aconseguit en la recollida d'avals. Han votat 599 delegats, dels 601 convocats.

El resultat s'ha conegut cap a les 5.30 hores i en les seves primeres declaracions Álvarez ha dit que la seva victòria demostra que "la catalanofòbia no funciona". Unes quantes hores abans, aprofitava per sopar una mica i comentava que, si sortia elegit, seria el primer català a ocupar la secretaria d'UGT, un sindicat que es va fundar a Barcelona fa 128 anys.

"Estic segur que amb menys catalanofòbia és possible arribar a més acords i més entesa, que és el que volen els ciutadans de Catalunya i d'Espanya", ha afegit.

POLÍTICS, A TREBALLAR

El nou líder d'UGT ha demanat al Parlament "que es posi a treballar" perquè "els treballadors necessiten que la majoria d'esquerres es visualitzi en proposicions i polítiques". "Necessitem respostes avui, no demà; no podem esperar", ha afirmat.

Davant una previsible decisió dels delegats tan ajustada, Álvarez havia dit abans de la votació que passés el que passés el més important era el debat, que la direcció resultant seria "de tothom" i que ell tenia la mà estesa.

En el discurs de presentació de la seva candidatura, el nou lider d'UGT ha defensat una transformació en profunditat del sindicat, ha instat els quadros a "sortir dels despatxos" i a consultar més afiliats i delegats.

AMB L'AIGUA AL COLL

"Fins que no tenim l'aigua al coll, no reaccionem", ha manifestat davant els delegats al 42è congrés. Álvarez creu que aquest és moment important per a la central, que, segons la seva opinió, ha de millorar els resultats en les eleccions sindicals i augmentar l'afiliació als centres de treball. Com a acció sindical concreta, ha defensat la recuperació del contracte de relleu.  

Notícies relacionades

"Els treballadors estan esperant que parlem d'ells, de les seves reivindicacions", ha dit, després d'explicar que si resultava elegit establiria una forma de treballar més participativa. "No hi ha excuses per consultar els afiliats i els delegats", ha assenyalat.

Respecte a la polèmica sobre la seva defensa del dret a decidir, ha deixat clar que espera no haver de tornar a treure la resolució del comitè confederal d'UGT del novembre del 2014, "que representa la pràctica totalitat del sindicat".

La nova comissió executiva