UGT elegeix avui el seu nou secretari general després de l'era Méndez

Surten com a candidats a la successió Josep Maria Álvarez i Miguel Ángel Cilleros

3
Es llegeix en minuts

Els delegats assistents al 42è Congrés Confederal d'UGT elegiran aquest divendres el seu nou secretari general, que rellevarà Cándido Méndez després de 22 anys al càrrec.

Tres homes del sindicat han manifestat la seva intenció de succeir-lo: el secretari general d'UGT-Catalunya, Josep Maria Álvarez; el secretari general de la Federació de Serveis per a la Mobilitat i el Consum (SCM-UGT), Miguel Ángel Cilleros, i el secretari general d'UGT-Canàries, Gustavo Santana.

El termini per presentar les candidatures es va obrir ahir i s'acaba avui a les 17.00 hores. Per poder formalitzar-les, els aspirants necessiten reunir avals d'almenys el 25% dels delegats amb dret a vot. Aquests avals han de ser únics: un mateix delegat no pot avalar més d'una candidatura. De moment, segons fonts del sindicat consultades per Europa Press, encara no s'ha formalitzat cap candidatura.

Al 42è Congrés Confederal d'UGT hi estan convocats 601 delegats (de moment se n'han acreditat 600), dels quals 89 representen la Federació de Serveis Públics d'UGT (FSP-UGT), 71 procedeixen de la Federació del Metall (MCA-UGT) i 39 de la Unió d'Andalusia, mentre que Catalunya i Madrid hi aporten 31 delegats cadascuna.

¿QUI SERÀ EL SUCCESSOR DE MÉNDEZ?

Dels tres aspirants a rellevar Méndez, Josep Maria Álvarez és el que sembla tenir més possibilitats de sortir elegit, ja que compta amb el suport explícit de diversos dirigents d'unions i federacions d'UGT, entre elles dues de les que aporten més delegats al Congrés: el Metall i la Federació de Serveis Públics.

De fet, el 26 de febrer Álvarez va presentar la seva candidatura davant la premsa envoltat dels líders de MCA-UGT, Carlos Romero, i de la FSP-UGT, Julio Lacuerda, així com dels secretaris generals d'UPTA i de les unions territorials d'UGT a Madrid, Castella i Lleó, Cantàbria, Astúries, la Rioja, Ceuta, Melilla, Navarra, Múrcia, Aragó i València.

Però els delegats que assisteixen al Congrés d'UGT no voten en bloc. El seu vot és personal i secret i ja hi ha qui s'ha desmarcat del suport a Álvarez mostrat pels secretaris generals de les seves organitzacions, cosa que li podria facilitar el camí a Miguel Ángel Cilleros, de qui es diu que compta amb el suport del mateix Méndez.

A més, a Álvarez li pot pesar el fet d'haver-se declarat partidari del dret a decidir a Catalunya, opció amb què Méndez no combrega, com ha volgut deixar molt clar aquests últims dies. Els comentaris del secretari general sortint en aquest sentit han provocat el malestar d'algunes federacions, que veuen en això una maniobra de Méndez per evitar l'arribada del dirigent d'UGT Catalunya a la secretaria general.

El mateix Álvarez ha assegurat en diverses ocasions que el dret a decidir no és igual a independència i que la postura que defensa l'organització davant el problema català no canviarà si és elegit secretari general.

REPTES

Tant Álvarez com Cilleros sembla que podran formalitzar la seva candidatura perquè compten amb els avals suficients. El dubte és si Gustavo Santana aconseguirà reunir-los, encara que ell s'hi ha mostrat confiat.

Notícies relacionades

Sigui qui sigui el pròxim secretari general d'UGT, el que és clar és que el sindicat obre a partir d'aquest Congrés una nova etapa, no només perquè canviarà el seu màxim líder, sinó perquè s'ha proposat reduir estructura i comptar només amb tres federacions, davant les sis actuals.

Altres objectius que s'ha fixat UGT per al pròxim període passen per acostar-se més als ciutadans i a les pimes, introduir més transparència i millorar la imatge social que es té de l'organització després del cas dels ERO a Andalusia, les targetes 'black' de Caja Madrid o l'amnistia fiscal a què es va acollir l'històric dirigent miner d'UGT José Ángel Fernández Villa.