BALANÇ ANUAL

El benefici de Telefónica cau el 8,5%, fins als 2.745 milions d'euros

El pla de baixes obliga l'operadora a fer provisions de 3.122 milions d'euros

 El president de Telefónica, César Alierta, en la conferència inaugural de l’MWC.

 El president de Telefónica, César Alierta, en la conferència inaugural de l’MWC. / EFE / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts

Telefónica va obtenir un benefici net de 2.745 milions d'euros en l'exercici del 2015, xifra que suposa un 8,5% menys que els 3.001 milions d'euros que va guanyar el 2014, per l'impacte que ha tingut en els comptes del quart trimestre el pla voluntari de suspensió d'ocupació de Telefónica Espanya. Segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici net de Telefónica va arribar en el conjunt de l'exercici als 5.787 milions d'euros excloent-ne impactes no recurrents, xifra que representa una pujada del 29,7% respecte a l'any anterior.

L'empresa presidida per César Alierta explica que els resultats del quart trimestre reflecteixen un impacte de 2.602 milions d'euros d'aquest pla, que millorarà l'eficiència de la companyia els anys vinents. La quantia total de les provisions en aquest trimestre puja a 3.122 milions d'euros. Aquesta provisió ha portat l'operadora a registrar en els tres últims mesos de l'exercici pèrdues netes per valor 1.832 milions d'euros, en contrast amb els 303 milions d'euros que va guanyar fa un any.

Per la seva part, la xifra de negoci de Telefónica en el conjunt de 2015 va arribar als 47.219 milions d'euros, un 8,7% més que els 43.458 milions d'euros del 2014. En termes orgànics la pujada dels ingressos va ser del 4%.

En concret, les divisions d'Espanya, Alemanya i el Brasil suposen el 66% dels ingressos del 2015, mentre que el seu negoci a Llatinoamèrica representa el 30%, els dos percentatges es mantenen estables davant l'any anterior. A més, l'empresa afegeix que els resultats estan afectats per la depreciació de les divises llatinoamericanes davant l'euro, especialment el real brasiler, el bolívar veneçolà, el peso colombià i el peso argentí.

El resultat operatiu d'abans d'amortitzacions es va situar en els 11.414 milions d'euros, un 17,2% menys que els 13.781 milions d'euros del 2014, però un 3,6% més en termes orgànics, impulsat per les sinergies d'integració a Alemanya i el Brasil i del programa de simplificació del grup.

El deute net financer se situava en 49.921 milions d'euros a 31 de desembre del 2015 i la ràtio d'endeutament, considerant la venda d'O2 UK, en 2,38 vegades. Per la seva part, el flux de caixa operatiu va tornar a créixer al pujar un 1,9%.

Per un altre costat, l'empresa informa que ha continuat amb el seu pla d'inversió orientat al creixement i la transformació de xarxes i sistemes i ja reinverteix el 17% dels seus ingressos anuals. Així, el 'capex' va créixer el 2015 un 10,3%, fins als 9.578 milions d'euros, incloent-hi 1.585 milions d'euros d'adquisició d'espectre.

OBJECTIUS COMPLERTS

La multinacional remarca que aquests resultats compleixen tots els objectius operatius fixats per a l'any 2015 i revisats a l'alça al juliol, en un any en què Telefónica "ha avançat fermament en la via de creixement rendible i sostenible a llarg termini, a la vegada que ha millorat la seva posició competitiva en mercats clau".

El president executiu de Telefónica, César Alierta, ha fet èmfasi en els esforços duts a terme durant l'exercici a adaptar l'oferta comercial, les xarxes i la mateixa estructura de la companyia per capturar tot el potencial de la digitalització de l'economia.

"Si el 2015 ha sigut un any molt positiu, el 2016 s'accelerarà el creixement i la monetització de les dades, mentre maximitzem les eficiències d'integració i simplificació i impulsem les nostres capacitats d'innovació i 'big data", ha afegit.

MANTÉ DIVIDEND

De cara al 2016, la companyia reitera el seu compromís de remuneració a l'accionista amb el pagament d'un dividend de 0,75 euros per acció en efectiu, condicionat al tancament de la venda de la seva filial al Regne Unit 02 UK.

Notícies relacionades

En aquesta línia, Telefónica també proposarà a la junta d'accionistes l'adopció d'un acord per amortitzar autocartera el 2015 per un total de l'1,5% del capital social, també condicionat al tancament de la venda prevista del negoci britànic.

La companyia preveu un creixement positiu dels ingressos al voltant del 4% el 2016 i una estabilització del marge d'oibda, així com arribar a una ràtio d'endeutament (mesurat com a deute net/oibda) inferior a 2,35 vegades aquest any.