COL·LOQUI PRIMERA PLAN@

Chema Alonso: "S'ha d'acabar amb les contrasenyes"

El director de negoci de Seguretat Global de Telefónica afirma que els ciutadans no són conscients de la informació que han donat a internet

El director de negoci de Seguretat Global de Telefónica no cree en les contrasenyes. / RICARD FADRIQUE

El director de negoci de Seguretat Global de Telefónica no cree en les contrasenyes.
 

/

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Els ciutadans no presten prou atenció a la seguretat de la seva identitat digital. Així ho ha assegurat el director del Negoci de Seguretat Global de Telefónica i conseller delegat d'ElevenPaths, Chema Alonso, que ha destacat que "les contrasenyes són la cosa més absurda que existeix". 

Alonso, convidat del col·loqui Primera Plan@, que organitzen EL PERIÓDICO i Banc Sabadell, ha afirmat aquest matí que "s'ha d'acabar amb les contrasenyes", ja que no són un secret: no només coneix la contrasenya l'usuari, sinó també el servidor, i per tant poden estar exposades (ser robades). "Tampoc serveixen les contrasenyes que tenen caràcters tipus majúscules, números... Això és una xorrada", ha advertit.

Alonso ha destacat que els usuaris no són conscients dels perills que corren segons quines contrasenyes elegeixen a internet, sobretot perquè ja han donat totes les seves dades en diferents xarxes socials: en moltes de les pàgines hi ha les opcions de recuperar contrasenya amb preguntes o dades personals dels usuaris.

SOLUCIONS MÉS SEGURES

Per això, ha defensat sistemes de seguretat com el Mobile Connect, presentat al Mobile World Congress, que garanteix que el que intenta fer una gestió a internet és realment el que està davant de l'ordinador: a l'intentar accedir a un servei, se li demana el DNI i el número de telèfon. El sistema Mobile Connect identifica l'usuari mitjançant el mòbil, ja que utilitza el canal de la SIM (és a dir, no necessita tarifa de dades) per enviar un missatge al mòbil per comprovar que l'usuari és realment el que està davant del mòbil. Segons la seguretat requerida, després pot demanar un PIN o fins i tot la identificació biomètrica.

Notícies relacionades

Altres sistemes segurs són, per exemple, el reconeixement dels patrons i hàbits: cada persona té una manera diferent de firmar, amb diferent velocitat i pressió. Un altre sistema que ha explicat és Latch: un sistema de pestells que l'usuari pot activar o desactivar, per exemple, si se'n va de vacances i que bloqueja els serveis.

Alonso també ha advertit dels riscos de la internet de les coses (IoT, per les seves sigles en anglès), i per això ha reclamat que es desenvolupi "de manera segura", "sense repetir els errors del passat": certificant aparells, preparant les infraestructures i garantint que la connectivitat és segura.