Els Verds europeus denuncien l'"enginyeria" fiscal d'Ikea

El grup polític a l'eurocambra afirma que la companyia es va estalviar 1.000 milions en impostos

Un client d’Ikea, en una imatge d’arxiu. 

Un client d’Ikea, en una imatge d’arxiu.  / ARNAU BACH

2
Es llegeix en minuts

"Enginyeria fiscal". Això és del que acusen els Verds europeus la cadena sueca Ikea. Les pràctiques tributàries portades a terme per aquest grup creat per Ingvar Kamprad van ocasionar pèrdues de recaptació d'uns 1.000 milions d'euros en diversos països europeus durant sis anys, segons un informe d'aquest grup polític.

L'anàlisi revela que la utilització d'entitats a HolandaBèlgicaLuxemburg Liechtenstein ha permès a aquesta empresa estalviar-se aquestes quantitats en impostos. L'estudi revela noves dades "sobre l'estratègia de planificació fiscal agressiva d'Ikea".

L'escàndol batejat com a 'Luxleaks'Luxleaks' (joc amb les paraules angleses per expressar "filtracions ('leaks') i "Luxemburg"), va posar de manifest el 2014 per primera vegada el nom de 340 multinacionals amb les quals aquest petit ducat europeu va pactar avantatges fiscals secrets entre el 2002 i el 2010. Entre aquestes hi havia Ikea.

L'anàlisi dels Verds detalla "com la multinacional sueca es va estructurar per evadir més de 1.000 milions d'euros en impostos entre el 2009 i el 2014". La denúncia coincideix amb una etapa en la qual Brussel·les ha declarat la guerra a les pràctiques fiscals que rebaixen substancialment la factura de les multinacionals.   

DUES FUNDACIONS SECRETES

Segons la investigació europarlamentària, Ikea va portar a terme aquestes pràctiques mitjançant dues fundacions secretes, una a Holanda i una altra a Liechtenstein; a més de "quatre paradisos fiscals" (Holanda, Liechtenstein, Bèlgica i Luxemburg; i una "manipulació d'impostos amistosa" a Holanda i un acord privilegiat amb Luxemburg.

Una de les tècniques consisteix que cada botiga de la cadena sueca fa el pagament de 'regalies' ('royalties') pel dret d'ús de la marca a una filial amb seu a Holanda. Aquesta només actua com a "conducte".

Segons l'informe, les filials del grup Ikea i altres franquícies redueixen els seus beneficis i paguen una quota del 3% per 'regalies', que acaben a Holanda. I el que es tributa és conseqüentment reduït des d'un 35% a Bèlgica fins a un 64% a França.

D'aquesta manera es transferien pagaments a Holanda lliures d'impostos que acaben majoritàriament en una fundació secreta a Liechtenstein, segons els eurodiputats.

GAIREBÉ LLIURE D'IMPOSTOS

A més, a Luxemburg, la filial tributaria només al 0,06% per la qual cosa pràcticament no paga impostos en aquest país.

A Liechtenstein, els dividends rebuts per les filials estrangeres, en aquest cas de Luxemburg, estan lliures d'impostos, segons l'informe. La mateixa font assegura que aquests fons no paguen tributs i pertanyen a una fundació secreta.

PÈRDUES A ESPANYA 

Els Verds calculen que només el 2014 aquestes pràctiques fiscals d'Ikea van ocasionar pèrdues de 7,7 milions d'euros a Espanya. A Alemanya s'eleven a 35 milions i a França, a 24 milions.

Notícies relacionades

L'eurodiputat Ernest Urtasun, juntament amb altres eurodiputats del Grup Verds, ha enviat una carta a la comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, i al comissari responsable d'Assumptes Fiscals, Pierre Moscovici, per instar-los a obrir un procediment d'infracció per aquesta presumpta enginyeria fiscal.

Urtasun, membre de la Comissió Especial sobre Resolucions Fiscals creada arran del cas 'Luxleaks' al Parlament Europeu, destaca que Ikea no és un cas únic "que utilitza totes les argúcies possibles, sempre al límit de la legalitat, per pagar menys impostos del que correspon", sinó que hi ha "moltes altres empreses" que porten a terme "models similars".