ADJUDICACIÓ POLÈMICA

Antifrau detecta irregularitats de facturació en Aigües Ter Llobregat

L'OAC envia l'informe sobre ATLL en resposta a una denúncia de CGT a la Fiscalia del Tribunal Superior

Instal·lacions d’Aigües Ter Llobregat.

Instal·lacions d’Aigües Ter Llobregat. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha detectat irregularitats de facturació en la concessió de la Generalitat Aigües Ter Llobregat (ATLL) que poden derivar en possibles responsabilitats fiscals i penals, segons apunta un informe d'aquest organisme.

El procés es va obrir arran d'una denúncia de CGT de caràcter laboral per subrogació de plantilla l'abril del 2015. Segons la CGT, l'OAC recomana "la rescissió del contracte d'Aigües Ter-Lllobregat amb Acciona i envia l'informe a la Fiscalia Superior per possibles responsabilitats penals". 

La Generalitat estudiarà "les mesures que calgui" respecte a presumptes irregularitats de facturació en la concessió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) incloses en l'informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya. Així ho ha anunciat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, en què ha explicat que els fets "ja havien sigut detectats" per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb una auditoria i posats en coneixement de l'Agència Tributària el 2015.

LA GENERALITAT DEFENSA EL SERVEI

Ha exposat que es tracta d'operacions societàries que es van produir sense coneixement ni autorització de l'ACA, però ha destacat que per això no s'ha vist afectat el servei de proveïment d'aigua a l'àrea de Barcelona ni hi ha hagut "cap repercussió" en el preu de la tarifa. "Cal deixar clar que la gestió, prestació i qualitat del servei en cap cas s'han vist afectats", ha assegurat, i ha afegit que a partir de la comunicació amb l'OAC estudiaran les mesures que hagin de prendre a partir d'aquest moment.

Preguntada per si la Generalitat tindrà més presència en les reunions del consell d'administració d'ATLL Concessionària després que l'OAC hagi considerat que es troba infrarepresentada, Munté ha sostingut: "A partir de la recomanació d'Antifrau s'estudiarà quina és la presència que hagi de ser adoptada".

RESPOSTA D'ACCIONA

Acciona, l'empresa adjudicatària d'ATLL, ha assegurat que no ha tingut coneixement "del contingut de l'informe" però puntualitza que 

"Acciona Aigua té la condició de “soci industrial” de la companyia concessionària d'ATLL, que va resultar adjudicatària de la concessió del servei d'aigua en alta. En aquesta condició i de conformitat amb el que disposa el plec de licitació i en l'oferta presentada, ATLL Concessionària va formalitzar un contracte de prestació de serveis amb una societat de nova creació, anomenada ATLL Operadora, propietat 100% d'ACCIONA Aigua, sol·licitant la corresponent autorització de l'òrgan administratiu de contractació".

Notícies relacionades

El comunicat remès per Acciona continua assegurant que "els endarreriments en l'atorgament de l'autorització administrativa sol·licitada van fer que, per iniciativa pròpia, ATLL Concessionària desistís de la sol·licitud i deixés sense efecte el referit contracte des de la data mateixa de la seva formalització, i així es va regularitzar la situació en els comptes de la companyia corresponents als exercicis del 2013 i 2014, que han sigut auditats sense cap excepció".

Aquesta situació, que va ser comunicada a l'Agència Catalana de l’Aigua, "no ha suposat cap enriquiment injustificat d'ATLL, ni d'Acciona Aigua, ni de cap dels seus altres socis, ni ha provocat cap perjudici econòmic o fiscal per a l'Administració pública o per als interessos dels ciutadans", afegeix el comunicat. Per Acciona, les conclusions de l'informe "sota cap concepte poden donar lloc a la reversió del contracte de concessió". 

Temes:

ATLL