POLÈMICA SORTIDA A BORSA

Economia estudia un arbitratge per als minoristes que van anar a la sortida a borsa de Bankia

El ministeri considera que l'arbitratge "evitaria judicis" i que els afectats podrien cobrar de forma "més ràpida i àgil"

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El Ministeri d’Economia està estudiant un arbitratge per donar solució als accionistes minoritaris que van invertir en la sortida a borsa de Bankia el 2011, després de conèixer la sentència del Tribunal Suprem que recolza aquests petits inversors a l’entendre que el fullet de l’operació pública de subscripció (ops) de l’entitat contenia «greus inexactituds».

    Així ho va avançar el secretari d’Estat d’Economia, Íñigo Fernández de Mesa, en unes declaracions a RNE, on va precisar que la via de l’arbitratge «evitaria judicis per als minoritaris». «Economia està estudiant de manera prèvia prendre la iniciativa, com en el cas de les preferents, per arribar a una sortida àgil i ràpida per als minoristes que van comprar accions en la sortida a borsa», va assenyalar.

    Fernández de Mesa entén que aquesta manera de procedir pot suposar «un estalvi substancial als contribuents» en costes, interessos de demora i despeses d’advocats de fins a 500 milions d’euros.

COSTES ELEVADES

«Si es posa en marxa aquesta acció, els inversors podran cobrar d’una manera més ràpida i més àgil. Les despeses judicials són molt elevades i si es poden estalviar, molt millor», va destacar.

    Hi ha demandes per subscripció d’accions contra l’entitat per valor de 819,2 milions d’euros amb dades a 20 del mes de desembre passat, si bé Bankia compta amb una provisió de fons per fer front a aquest assumpte de 1.840 milions d’euros, segons es desprèn de dades fetes públiques per l’entitat.

    Bankia ja compta amb 49 demandes d’inversors institucionals per la sortida a borsa del banc el 2011, «totes elles per imports molt petits», segons va anunciar el president del banc, José Ignacio Goirigolzarri, dilluns passat.

Notícies relacionades

    En l’operació pública de subscripció es van captar prop de 3.000 milions d’euros: 1.800 procedents del tram minorista i uns 1.200 milions referents al tram institucional. D’aquest, prop del 50% va vendre les seves accions els primers 30 dies sense pèrdues.

    Per la seva part, l’associació d’usuaris de caixes i bancs Adicae ha demanat que es tingui en compte els representants dels consumidors en cas que es porti a terme el procés d’arbitratge per la sortida a borsa de Bankia, i que s’evitin «els dèficits» que es van donar amb les participacions preferents.