ENERGIA

El dièsel ja es ven a menys de 80 cèntims en 200 gasolineres

Les estacions d'Alcampo a Sant Adrià de Besòs i Sant Boi ofereixen el més barat de Catalunya, a 0,785 euros

Assortidor de gasoil. 

Assortidor de gasoil.  / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
S. S. / BARCELONA

Les fortes caigudes del preu del barril de petroli en aquest primer mes de l'any, tot i el repunt dels últims dies, tenen almenys un efecte beneficiós per als usuaris d'automòbils, el descens dels preus dels carburants a les estacions de servei. Aquesta setmana ja hi havia més de 200 gasolineres a tot Espanya que venen el litre de gasoil a menys de 80 cèntims.

La més barata es troba a la província de Salamanca, ubicada a l'estació d'autobusos, i ven el litre de dièsel a 0,722 euros. És el cas més extrem, ja que a partir d'aquí la majoria de les que es troben per sota dels 80 cèntims se situen entre 78 i 79, segons les dades del Geoportal del Ministeri d'Indústria (http://geoportalgasolineras.es). Aquesta pàgina web recull informació actualitzada sobre els preus de venda en totes les gasolineres del país, 9.585 de les 9.677 estacions de servei que hi ha a la Península i Balears venen el dièsel a menys d'un euro. D'elles, gairebé 3.000 gasolineres tenen un preu de venda inferior a 0,9 euros per litre i una mica més de 200, de menys de 0,8 euros. 

Notícies relacionades

A Catalunya, el dièsel més barat es podia comprar aquest dissabte a les estacions de servei d'Alcampo a Sant Adrià de Besòs i Sant Boi de Llobregat, a 0,785 euros. Habitualment els preus més barats solen trobar-se a la província de Lleida, en zones limítrofes amb Aragó, on apliquen un impost sobre hidrocarburs inferior al de Catalunya. La segona gasolinera més barata aquesta setmana, per al gasoil, és a Vic, on la companyia Gadcar ven el litre a 0,786 euros. 

L'abaratiment dels carburants també beneficia els usuaris de vehicles de gasolina. Una mica més de 150 estacions de servei venen la gasolina de 95 octans a menys d'un euro. Les dades del portal del ministeri serveixen com a mostra i varien diàriament. Els que es consideren més oficials són els que ofereix setmanalment el Butlletí Petroler que elabora la Comissió Europea. El d'aquesta setmana donava un preu mitjà del dièsel de 0,909 euros per litre, fet que suposa una rebaixa del 9,64% des de principis d'any i situa aquest carburant a nivells del 2009. Per la seva part, la gasolina es va situar en una mitjana d'1,095 euros per litre, un 4,03% menys que a principis d'any i a nivells de principis del 2010. 

Temes:

Dièsel Petroli