De les crisis dels 70 al 'fracking' als EUA

El mercat del cru ha canviat molt respecte a les primeres debacles pels preus

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1. ¿Hi ha hagut altres crisis del petroli abans?

L'embargament del 1973 va ser una de les pitjors crisi del petroli que s'han produït. Els preus es van enlairar i es va produir una crisi econòmica global. El 1980, amb la guerra Iran-Iraq va passar una cosa semblant, tot i que la dependència del cru era menor. La variable sempre ha sigut l'escassetat d'oferta o de demanda. Els augments o baixades de preus sempre s'han saldat amb acords de l'OPEP. Aquesta vegada la geopolítica ho dificulta.

2. ¿Qui té la clau per variar-ne la producció?

L'OPEP segueix sent un actor de pes, amb al voltant d'un 30% de l'oferta mundial. D'aquesta, l'Aràbia Saudita suposa al voltant d'un terç. La seva aposta, amb l'aval d'altres monarquies del Golf Pèrsic, és mantenir la quota de mercat a costa de la caiguda de preus i mantenir-se com a potència regional davant l'Iran que, gràcies al fet que se li han aixecat les sancions, pot tornar a vendre petroli.

3. ¿Ha sigut més barat o més car el cru?

Abans que el juny del 2014 comencés aquesta fase de descens de preus, el barril de cru Brent va arribar als 115,71 dòlars. Amb anterioritat, l'1 de juny del 2008 va arribar a cotitzar a 143,91 dòlars. També ha tingut etapes en què ha estat baix. Els nivells actuals es van assolir fa 13 anys. A principis dels 2000 cotitzava al voltant de 19. L'impacte és més gran o menys en funció de la cotització del dòlar, la divisa en la qual es paga el cru.

4. ¿Quants barrils es produeixen al món?

Segons l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), l'oferta era en el quatre trimestre del 2015 de 96,88 milions de barrils diaris. D'aquests, els països de l'OPEP van aportar 32,33 milions i el productors, 64,55. Fora d'aquest càrtel, el principial productor és EUA, però consume tot lo que bomba i ha d'importar la resta. Rússia, en canvi, que és tercer i està fora de l'OPEP, solo consumia a casa la cinquena part de la seva producció.

5. ¿Quant petroli es consumeix a escala planetària?

Notícies relacionades

Segons l'AIE, el conjunt del planeta va consumir el quart trimestre de l'any passat un total de 95,05 milions de barrils diaris. El primer consumidor mundial és els EUA, que absorbeixen al voltant de la cinquena part del total. Els segueixen la Xina, el segon del món, amb al voltant de la meitat de barrils que el primer. D'aquí ve que la possibilitat que la Xina es desacceleri i, per tant, en consumeixi menys, generi inquietud.

6. ¿Com ha influït el 'fracking' dels EUA en el mercat?

L'obtenció de cru amb fractura hidràulica o ‘fracking’ als EUA ha variat el mercat mundial. La primera potència del planeta s'autoproveeix cada vegada més i compra menys fora, però l'esfondrament dels preus ha provocat el tancament de gairebé 1.000 pous per no ser rendibles. La producció es va reduir en 400.000 barrils des de mitjans del 2015, però en el conjunt de l'any va créixer en 900.000, més que en cap altre país productor.