PERSPECTIVES ECONÒMIQUES

Guindos assumeix un possible desviament del dèficit del 2015 per les autonomies

El ministre sosté que amb un Govern que no generi confiança s'incomplirà el dèficit el 2016

El titular d'Economia adverteix que els mercats temen que el nou Executiu "no sigui tan clar" sobre Catalunya

  / DAVID CASTRO

 
dcaminal32464272 gra158 madrid  19 1 2016  el ministro de econom a 160122132353

/

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha assumit aquest divendres el possible incompliment de l'objectiu de dèficit del 2015 (fixat en el 4,2% del PIB) com a conseqüència de la desviació dels comptes de les comunitats autònomes. "En aquests moments la incertesa està en les autonomies. És aquí on es pot produir la desviació més gran", ha dit De Guindos en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres després de fer un balanç econòmic positiu de l'anterior legislatura.

La Comissió Europea espera la formació del nou Govern a Espanya per negociar a la primavera ajustos pressupostaris que permetin aconseguir objectiu de dèficit del 2016 (2,8% del PIB), de difícil compliment a judici de Brussel·les. Segons De Guindos, no obstant, "la preocupació de la Comissió Europea no és tant una desviació del dèficit públic en unes dècimes aquest any. El problema és que si es desaccelera l'economia per una menor confiança, l'objectiu de dèficit públic sí que no el complirem". "De moment -ha afegit- hem començat l'any creixent a un ritme del 3,3% i amb una creació d'ocupació molt intensa". 

LA QÜESTIÓ POLÍTICA

El ministre s'ha referit així a la incertesa política sobre la formació d'un nou Govern a Espanya que preocupa entre els inversors internacionals. "El temor fonamental és que es reverteixin les reformes i que el pròxim Govern no tingui una actitud tan clara com l'actual en el tema de Catalunya", ha dit.

Segons el ministre en funcions, l'economia espanyola ha començat el 2016 amb uns indicadors "sorprenents" en al·lusió a la combinació de creixement econòmic, augment de l'ocupació, reducció de l'atur, nul·la inflació i superàvit exterior. "Ja ningú podrà dir que el totxo és l'element fonamental de l'economia espanyola. La construcció ha reduït el seu pes a la meitat i s'ha traslladat a l'exportació". Això és, segons De Guindos "el canvi de model" que s'ha operat en aquesta legislatura. "El 2015 es va produir la reducció de l'atur més gran de la història del nostre país", ha dit.

inflaciótotxoreducció de l'atur més gran VENTS DE CARA I DE CUA

Notícies relacionades

El titular en funcions d'Economia descarta que el nou entorn internacional -volatilitat als mercats financers, menys creixement mundial i riscos geopolítics- pugui afectar la seva previsió de creixement del PIB espanyol del 3% per a aquest any. En la seva opinió la caiguda de les borses internacionals registrades des de començaments d'any no estan anticipant una nova "gran depressió" mundial, com interpreten alguns. "Hi ha vents de cara, però també hi ha vents de cua", ha dit De Guindos en al·lusió als avantatges per a l'economia espanyola del baix preu del petroli. Segons els seus càlculs, la caiguda del preu del cru pot afegir cinc dècimes al creixement econòmic gràcies a l'estalvi de 15.000 milions en la factura energètica i a la moderació de la inflació.

En el seu balanç de l'economia dels quatre últims anys,  De Guindos ha insistit que "la sortida de la crisi es produirà a final d'aquest any", el 2016, quan el nivell de renda del país torni a l'existent abans del 2008. "S'ha revertit completament la situació, s'ha capgirat la situació amb què vam començar la legislatura", ha rubricat la vicepresident del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.