INFORME MUNDIAL

L'OIT preveu 3,4 milions d'aturats més en dos anys

L'organisme internacional vaticina que l'economia seguirà alentida pels països emergents

El 2015 va finalitzar amb 197 milions de desocupats, un milió més que l'any anterior

L'OIT preveu 3,4 milions d'aturats més en dos anys

ARXIU

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

La desacceleració del creixement econòmic mundial el 2015, a causa de la punxada que han patit els països emergents, ha deixat un rastre de desocupació que ha arribat a prop d’un milió de persones a tot el món. L’any passat va acabar amb gairebé 200 milions d’aturats al planeta, un milió més que l’any anterior i 27 milions més que abans de la crisi, segons l’Organització Internacional del Treball (OIT), que és pessimista en el seu informe de perspectives socials i d’ocupació al món per a l’any que acaba de començar.

Aquest organisme mundial, dependent de l’ONU, considera que les dificultats de la majoria de les economies emergents d’Amèrica Llatina i Àsia, especialment la Xina, han perjudicat  l’ocupació el 2015 però l’efecte negatiu es mantindrà aquest any i el que ve.

Els comptes d’aquests països empitjoraran aquest any i, a les incerteses conegudes, s’hi afegeixen les que en els últims mesos afecten els països àrabs exportadors de petroli, que compten amb grans reserves però amb uns preus molt baixos. Aquesta situació porta l’OIT a pronosticar 3,4 milions d’aturats més en els pròxims dos anys: 2,3 milions el 2016 i 1,1 milions el 2017. 

Tot i ser dolenta, aquesta dada no és el pitjor de l’informe. En realitat, el total d’aturats arribaran aquest any als 2,4 milions en els països emergents, una xifra que baixa en el còmput total perquè la desocupació disminuirà en els països desenvolupats, especialment als Estats Units. Aquesta situació també es repetirà el 2017.

Només la gran potència nord-americana i els països del centre i el nord d’Europa podran presentar dades positives en el món laboral, en nivells d’ocupació d’abans de la crisi, ja que al sud d’Europa, on encara cueja la recessió, es mantindran taxes altes d’atur. 

Una bona part de la població es troba en la disjuntiva de tenir feina però ser pobre. L’OIT alerta sobre els llocs de treball vulnerables, que arriben al 46% de la població mundial, la majoria per compte propi o familiar, mal pagat i sense protecció social. La previsió és que en els dos pròxims anys augmenti aquest tipus de subocupació, sobretot en les economies emergents, i que es faci més temporal i més involuntària. Una de les conseqüències d’aquest procés de devaluació en l’ocupació com a conseqüència de la crisi és que la classe mitjana amb prou feines creix. Més aviat al contrari, l’OIT pronostica per al pròxim bienni un alentiment del creixement d’aquest grup social que és la base sobre la qual s’han desenvolupat les economies i societats modernes.

VIURE EN LA POBRESA

Notícies relacionades

L’informe sustenta aquesta tesi en dues dades: 327 milions de treballadors al món viuen en la pobresa, amb a penes dos dòlars al dia. I gairebé arriba als mil milions (967 milions) el grup d’empleats que viuen en una pobresa moderada amb entre dos i cinc dòlars diaris.

Quan gran part dels governs donen per acabada la crisi originada el 2008, l’OIT recomana aplicar mesures diferents de les conegudes en vista que es plantegen noves amenaces al creixement. «És probable», diu l’informe, «que la baixada dels preus de les matèries primeres empitjori la situació fiscal dels països exportadors, però unes retallades de la despesa a gran escala d’aquestes economies tindrà repercussions negatives a escala mundial, i empitjorarà les perspectives del mercat laboral».

Temes:

Atur