PERSPECTIVES DE MERCAT

La volatilitat i el risc defineixen les expectatives borsàries del 2016

Els analistes situen el potencial de revalorització de l'Ibex 35 entre el 7% i el 24%

La incertesa política és la principal amenaça i algunes previsions s'han rebaixat

Panell informatiu que mostra l’evolució del principal indicador de la borsa espanyola, l’Ibex 35.

Panell informatiu que mostra l’evolució del principal indicador de la borsa espanyola, l’Ibex 35. / Zipi (EFE)

3
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR / MADRID

El 2016 es presenta com un bon any per invertir en borsa. Almenys això és el que afirmen els analistes de les firmes que operen en el mercat (i per tant interessades a captar inversors). Tot i això, adverteixen que serà un exercici marcat una altra vegada per la volatilitat i no exempt de riscos que impliquen l’amenaça que les seves previsions no es facin realitat, particularment la inestabilitat política en el cas espanyol. És a dir, un terreny perillós per als petits estalviadors sense experiència borsària i més propici per als que tinguin un cert coneixement de la borsa i sobretot uns diners que no necessitaran a mitjà termini.

Els experts estimen que l’Ibex 35 té un potencial de revalorització d’entre el 7,7% i el 24% durant l’exercici, segons l’optimisme o pessimisme de la companyia que es consulti. De mitjana, les previsions apunten que el selectiu espanyol acabarà l’exercici al voltant dels 11.500 punts. Això suposaria una pujada d’al voltant del 15% respecte als 9.544,2 punts amb què va tancar el 2015. En tot cas, convé recordar que els analistes també esperaven un bon curs borsari el 2015, amb pujades d’entre el 10% i una mica més del 20%, i finalment l’índex va tancar amb una caiguda del 7,15% després de dos anys de pujades.

El comportament del selectiu espanyol el 2015 no va ser tan dolent com el del grec (24,3%), però va ser el pitjor dels grans índexs europeus. L’italià va pujar el 12,66%, al davant de l’alemany (9,56%) i el francès (8,5%), mentre que el britànic va caure menys (4,9%) i els nord-americans van tancar pràcticament en taules, donant mostres d’esgotament després de sis anys de pujades.

MARGE D’ERROR / ¿Convé fiar-se ara a cegues de les previsions? «Quan calcules el valor de qualsevol cosa, apliques unes hipòtesis i de manera sincera arribes a una conclusió. Has de considerar un marge d’error, que nosaltres quantifiquem en el 15%. És a dir, que tot allò amb un marge de pujada inferior al 15% no ho has de comprar», ha admès i ha advertit Ramón Forcada, director d’anàlisi de Bankinter.

Hi ha dos fets diferencials que expliquen el mal comportament de la borsa espanyola l’any passat que continuen estant presents. El primer és l’exposició de molts dels seus grans valors a Llatinoamèrica en un moment en què la regió presenta problemes. L’altre és la incertesa i la posterior inestabilitat política que ha provocat un any carregat d’eleccions, agreujades per la perspectiva d’una repetició de les eleccions a Espanya. «La incertesa política implícita pesarà sobre la confiança dels consumidors i les empreses i, en última instància, sobre les perspectives econòmiques», ha argumentat Goldman Sachs. «En una situació com l’actual, els inversors han d’extremar la precaució en la renda variable espanyola», adverteix Alfonso de Gregorio, director de gestió de Gesconsult.

Notícies relacionades

Llavors, ¿per què invertir en borsa? Perquè els baixos tipus d’interès segueixen fent que la renda fixa sigui una alternativa poc atractiva, per la baixa rendibilitat dels dipòsits i la desinflada del deute públic, excepte per als inversors conservadors. Compta, així mateix, amb vents de cua: una previsió de creixement econòmic més gran que l’eurozona (2,7%), unes valoracions de les accions per sota de la mitjana europea i nord-americana, les injeccions de liquiditat del BCE, i la possibilitat que la inversió flueixi dels EUA  cap a Europa. 

Més sortides a borsa, compres i fusions

Bolsas y Mercados Españoles  (BME) ha assenyalat que les previsions internacionals apunten que Espanya serà el segon país més actiu en aquest camp entre el 2015 i el 2017, amb una alça de l’activitat del 200%. A més a més, un recent informe de Deloitte indicava que el ritme de fusions i compres d’empreses creixerà els pròxims anys a nivell mundial. Estima que l’any passat es van tancar 42.800 operacions per valor de 3,6 bilions d’euros.

  

Temes:

Ibex 35 Borsa