Anar al contingut

ENQUESTA DEL CIS

La confiança del consumidor tanca el 2015 en màxims

L'enquesta del CIS del desembre del 2015 mostra que el 40,8% dels entrevistats arriben justos a final de mes i que el 34% estalvia pocs diners

La confiança del consumidor va pujar 2,8 punts el mes de desembre passat en relació amb el mes anterior, fins a situar-se en 107,4 punts, de manera que aquest indicador va tancar l'exercici 2015 en un nou màxim històric, segons les dades publicades aquest dilluns pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Aquest avanç de l'indicador s'ha degut a la millora tant de les expectatives com de la percepció dels consumidors sobre la situació actual.

En concret, l'indicador d'expectatives va créixer 4,7 punts el mes de desembre passat, fins a un màxim històric de 119,6 punts. L'evolució dels seus tres components va ser positiva, encara que van mostrar diferències d'intensitat. Així, mentre les expectatives sobre la situació futura del mercat de treball van augmentar 5,9 punts, les de l'economia general van avançar 6,3 punts i les expectatives sobre les llars es van incrementar en 2 punts.

Per la seva part, l'indicador de situació actual va pujar un punt al desembre, fins als 95,2 punts. Aquest avanç, segons el CIS, va afectar els tres components de l'índex d'una manera "molt homogènia", ja que la valoració del mercat de treball va augmentar 1,1 punts, la de la situació econòmica general va progressar 0,9 punts i la de la situació de les llars va escalar un punt.

L'ICC recull mensualment la valoració de l'evolució recent i les expectatives dels consumidors espanyols relacionades amb l'economia familiar i l'ocupació, amb l'objectiu d'anticipar les seves decisions de consum. L'indicador recull valors d'entre 0 i 200, en una escala que considera els superiors a 100 com a percepció positiva, i per sota, negativa.

QUATRE DE CADA 10 ENQUESTATS ARRIBEN JUSTOS A FINAL DE MES

En general, el 28,7% dels enquestats entenen que la situació econòmica actual és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 38,5% no hi aprecia canvis i el 29,8% estima que ha millorat.

De cara als sis mesos vinents, el 41% dels entrevistats confien que l'estat de l'economia serà millor, davant el 17,7% que augura un empitjorament i el 28,6% que no espera canvis.

L'ICC de desembre del 2015 mostra que el 40,8% dels entrevistats arriben justos a final de mes i que el 34% estalvia pocs diners cada mes. De fet, l'11,9% afirma que ha hagut de recórrer als seus estalvis per arribar a final de mes. En canvi, només el 4,2% diu que estalvia bastant cada mes.

L'11,4% dels entrevistats afirmen que ara hi ha més persones en atur en el seu entorn que fa sis mesos, i el 30,7% pensa que la situació a Espanya per trobar feina és pitjor que la de fa sis mesos, mentre que el 39,6% creu que la situació no ha canviat i el 24,6% que ha millorat.

Quan se'ls pregunta per l'evolució de l'ocupació de cara als sis mesos vinents, un 18,3% dels enquestats pensen que la situació empitjorarà, davant el 42,5% que creu que millorarà i el 21% que considera que es mantindrà sense canvis.

Preguntats per si tenen pensat comprar una vivenda l'any que ve, el 95,8% de les persones entrevistades asseguren que no i només el 3,6% planeja adquirir-ne una. El 39,1% dels enquestats opinen que el preu de la vivenda es mantindrà l'any que ve, mentre que el 9,6% creu que baixarà i el 45,8% que pujarà.

Temes: Comerç Consum

0 Comentaris