A l'espera de 'Superdraghi'

Els mercats tenen una única fixació aquesta setmana: la reunió mensual del BCE a Frankfurt el dijous en la que es podrien anunciar nous estímuls a l'economia

Mario Draghi compareix davant els periodistes per informar de les decisions del consell de govern del BCE, celebrat ahir a Malta.

Mario Draghi compareix davant els periodistes per informar de les decisions del consell de govern del BCE, celebrat ahir a Malta. / REUTERS / DARRIN ZAMMIT LUPI

1
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

Els mercats tenen una única fixació aquesta setmana: la reunió mensual del Banc Central Europeu (BCE) de dijous a Frankfurt en què Supermario, com se sobrenomena el seu president, Mario Draghi, anunciarà amb tota probabilitat noves mesures d’estímul per a l’economia europea.

La certesa que el BCE mourà fitxa abans de final d’any va cobrar versemblança després que transcendissin les actes de l’última reunió de l’institut emissor al novembre. En aquesta trobada ja es va analitzar la possibilitat d’aprofundir en el pla d’estímuls davant la debilitat de l’economia de l’eurozona que no surt del seu estancament vuit anys després del començament de la crisi. Les últimes xifres disponibles d’Eurostat constaten que el creixement del PIB de l’eurozona es va desaccelerar al 0,3% en el tercer trimestre malgrat el bazuca de Draghi.

Els motors d’Europa estan gripats: l’economia alemanya va tancar el trimestre amb un raquític avenç, del 0,3%, un ritme que és just la meitat del registrat fa un any. França, abans dels atemptats de París, va créixer aquestmateix 0,3%, i Itàlia fins i tot menys, el 0,2%. Espanya va avançar un 0,8%, la millor taxa de l’eurozona darrere Eslovàquia (+0,9%), però inferior a la del trimestre abans. Hi ha desacceleració.

Els analistes especulen amb la possibilitat que Draghi presenti dijous una ampliació del seu programa d’estímuls amb un allargament dels terminis de compra en temps i en quantitats, de manera que el BCE podria passar de comprar actius per valor de 60.000 milions fins a 80.000 milions. També s’estudiarà la possibilitat que els bancs que vulguin guardar els diners al BCE hagin de pagar més per fer-ho, al passar el tipus d’interès negatiu del -0,2% al -0,3%.

Notícies relacionades

La política monetària del BCE avança just a la inversa de la que segueix la Reserva Federal. El banc central dels EUA es reunirà el 16 de desembre i podria anunciar la primera pujada de tipus d’interès en nou anys.