UNA ACTIVITAT ECONÒMICA EN AUGE

Mango impulsa la logística amb l'obertura d'un nou megacentre

Les instal·lacions del Vallès se sumaran al febrer a les inversions milionàries del tèxtil i el comerç

La cadena contractarà més de 400 empleats per gestionar els enviaments de roba arreu del món

4
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

El sector de la logística viu un moment dolç. La millora econòmica, i especialment el creixement internacional d'alguns grans grups empresarials, ha impulsat inversions milionàries en nous centres logístics amb les últimes tecnologies. Després de la recent inauguració d'un centre logístic de Desigual i de l'anunci que Amazon vol comprar un terreny al Prat, un nou gran projecte està a punt de culminar un llarg procés de construcció amb l'obertura el febrer de l'any que ve del megacentre de Mango a Lliçà d'Amunt.

La cadena de moda que presideix Isak Andic començarà a gestionar la recepció i l'enviament de roba des de les seves noves instal·lacions al Vallès Oriental a partir del febrer en una primera fase que inclourà les peces en penjadors amb una plantilla inicial de més de 200 empleats, segons van indicar fonts de l'empresa. La segona fase incorporarà la roba doblegada amb l'objectiu que el centre estigui plenament operatiu al setembre o l'octubre amb una plantilla mitjana que superarà els 400 treballadors.

CINC ANYS D'OBRES / «Les noves instal·lacions comportaran un salt de gegant per a l'empresa per la seva capacitat i per la tecnologia que incorpora», afirma un portaveu de Mango. Als 280.000 metres quadrats del centre s'hi podran gestionar 75.000 peces per hora, que s'enviaran a tots els mercats en què està present la cadena, amb l'excepció de la Xina, que té la seva pròpia distribució. La inauguració del febrer culminarà cinc anys d'obres «molt complexes» amb una inversió que volta els 300 milions d'euros, una xifra que equival a l'aposta inversora anual de la firma en els últims exercicis.

El centre s'estrenarà amb un sobredimensionament buscat expressament amb la intenció que pugui absorbir el creixement de la marca durant els anys vinents. Així, la superfície d'emmagatzematge intel·ligent podrà superar els 400.000 metres quadrats dins de la mateixa instal·lació en una segona fase quan calgui.

El projecte també preveu dedicar 60.000 metres quadrats del solar adquirit per Mango a usos terciaris, com ara una zona d'outlet, hotels i cines, que elevaran la inversió total projectada a 360 milions durant els pròxims anys.

GRANS PROJECTES DEL TÈXTIL / Les instal·lacions de Mango formen part dels grans projectes logístics de les empreses del sector tèxtil i de moda. Desigual acaba d'inaugurar la primera fase d'un centre logístic a Viladecans amb una inversió incial de 40 milions d'euros i 23.513 metres quadrats.

Les fases successives elevaran la inversió fins als 150 milions gràcies a una ampliació de capacitat en les noves instal·lacions i a l'opció de compra sobre uns terrenys annexos als adquirits a l'ens públic de la Generalitat Incasòl. Anteriorment, el grup Inditex va posar en marxa a Tordera (Maresme) un projecte amb una inversió total en diverses fases de 190 milions amb una generació de 500 llocs de treball.

Al sector tèxtil també s'hi uneix l'augment de la venda on line, tant de roba com d'altres productes, que ha fet que els grups tèxtils reforcin les seves estructures logístiques per servir els seus clients i que el gegant Amazon fes una oferta de 30 milions d'euros per un terreny de 150.808 metres quadrats situat al polígon Mas Blau II, al Prat de Llobretat. Si la inversió cristal·litza, probablement generarà centenars de llocs de treball.

MILLORA DEL SECTOR /El propietari del terreny també és l'Incasòl, que els últims mesos ha portat a terme diverses grans operacions com la venda de solars a Cerdanyola del Vallès a Stradivarius per 11 milions, perquè la filial d'Inditex hi instal·li oficines i un centre de disseny.

Aquestes inversions tenen lloc en un context d'un sensible augment de la contractació de superfície per a usos logístics a un ritme que supera el 30% a l'àrea de Barcelona i amb una majoria d'empreses que consideren que els preus ja han tocat fons, segons un informe d'Aguirre Newman, que detecta més demanda insatisfeta en algunes comarques industrials com el Vallès. Una de les zones amb més potencial logístic és la Zona Franca de Barcelona, on el Consorci ja ha iniciat l'adjudicació de parcel·les a inversors.

Notícies relacionades

ÚLTIMES OPERACIONS / L'increment de la rendibilitat està atraient importants inversions d'operadors immobiliaris que el 2014 van comprar un total de 400.000 metres quadrats a Catalunya i que es preveu que aquest any finalitzin amb uns 600.000, segons la consultora Cushman & Wakefield.

Entre les últimes operacions hi ha la compra per part de Segro dels terrenys de l'antiga fàbrica de rentadores de Domar New Pol per destinar-los a una plataforma logística de més de 36.000 metres quadrats, l'adquisició del parc de Constantí per Axiare i l'inici de les obres d'una nau de 42.000 metres per a Decathlon a Sant Esteve Sesrovires.