NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

Patronals i sindicats firmen un pacte per impulsar la recuperació a Catalunya

L'Acord Interprofessional revifa la guerra entre Pimec i Foment per la representativitat de les pimes

1
Es llegeix en minuts
Antoni Fuentes
Antoni Fuentes

Periodista

ver +

Els líders dels sindicats i les patronals de Catalunya van rubricar ahir les 49 pàgines d’un pacte amb què pretenen contribuir a accelerar la recuperació tant de les empreses com dels treballadors. L’Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) firmat per CCOO, UGT, Fepime, Pimec i Foment del Treball recomana dur a terme pujades salarials que deixin enrere l’excepcionalitat dels anys més durs de la crisi i mecanismes de flexibilitat interna que facilitin augmentar la competitivitat de les companyies. 

L’AIC, conegut com el conveni dels convenis, serà la guia per als negociadors de convenis col·lectius fins al 2017,  i s’ha firmat després del pacte de les cúpules del conjunt d’Espanya dels sindicats i les patronals.

Per Josep González, president de Pimec, «serà una bona eina per ajudar a sortir de la crisi, a la vegada que dóna un senyal de confiança i maduresa del marc català de relacions laborals». El seu homòleg de Foment, Joaquim Gay de Montellà, va destacar la «rellevància de la flexibilitat negociada dintre de les empreses» com un element clau d’un pacte que «marcarà les bases de la negociació col·lectiva en els pròxims anys i millorarà la competitivitat i les condicions laborals a Catalunya». 

FLEXIBILITAT NEGOCIADA

Notícies relacionades

 La flexibilitat de la qual disposaran les empreses no serà a qualsevol preu, segons Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO de Catalunya, sinó que s’aplicarà «de forma negociada i no per imposició» com permetria la reforma laboral. El líder de la UGT catalana, Josep Maria Álvarez, va manifestar que els seus negociadors utilitzaran aquest acord «amb entusiasme» a l’hora  que emplaçava la resta d’organitzacions a fer de l’AIC «un element clau per firmar convenis» en els quals la prioritat ha de ser reduir la bretxa salarial. 

El pacte té l’oposició de l’alternativa sindical formada per CGT, IAC, CSC i COS al considerar que afavoreix la precarietat i «accepta la lògica empresarial».