CONSEQÜÈNCIES DELS CANVIS EN EL SISTEMA FINANCER

L'obra social de les antigues 'caixes' cau el 26% en tres anys

La dotació baixa de 70 milions el 2011 a 51,5 el 2014, sense incloure-hi La Caixa

El conjunt de caixes espanyoles van dedicar a fins benèfics el 7,8% menys el 2014

Edifici de La Pedrera, l’ensenya de la fundació Catalunya-La Pedrera, al passeig de Gràcia de Barcelona.

Edifici de La Pedrera, l’ensenya de la fundació Catalunya-La Pedrera, al passeig de Gràcia de Barcelona. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

l'obra social que portaven a terme les antigues caixes d'estalvi a Cata-lunya no va desaparèixer amb aquestes com a entitats financeres, però es va reduir de forma substancial. En concret ha minvat el 26% al passar de sumar al voltant de 70 milions d'euros el 2011 a 51,5 milions el 2014. Aquestes xifres deixen fora l'Obra Social de La Caixa, ara convertida en la Fundació Bancària La Caixa, que suma al voltant de 500 milions d'euros i s'ha mantingut estable els últims anys.

Les set fundacions de caràcter especial sorgides d'antigues caixes a través de la llei catalana 9/2012, que va regular la transformació d'aquestes entitats, van destinar a les seves activitats socials 51,5 milions d'euros l'any passat, segons les dades que ha recopilat la Conselleria d'Economia, que vol convertir aquestes dades en una publicació de caràcter anual. A més a més s'estableix un mecanisme de supervisió trimestral dels comptes i d'indicadors per analitzar les activitats.

Segons les dades d'Economia, de la dotació total, 21,8 milions, el 42,41% del total, es van destinar a assistència social i cooperació; 21,5 milions (el 41,75%), al foment de l'educació i la cultura; 5,3 milions (el 10,21%), a la dinamització econòmica i l'excel·lència; i 2,9 milions (5,64%), a protecció del patrimoni natural i el paisatge. En total, uns 2,3 milions de persones es van beneficiar dels diferents programes i projectes d'aquestes entitats. El grup més nombrós, 1,7 milions, correspon al foment de l'educació i la cultura. Totes juntes van portar a terme 99 activitats, segons l'informe d'Economia.

El grup d'entitats està format avui per la Fundació Catalunya-La Pedrera, Iluro (sorgida de l'antiga Caixa Laietana), les quatre procedents de l'antiga Unnim (Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, l'Antiga Caixa Sabadell 1859, l'Antiga Caixa Terrassa i l'Antiga Caixa Manlleu) i Pinnae, procedent de Caixa Penedès. Totes es nodreixen del rendiment del seu patrimoni, a l'haver-se separat completament l'activitat financera.

L'anàlisi de la Generalitat, elaborada per la subdirecció general d'Entitats de Crèdit, al capdavant de la qual hi ha Xavier Erbàs, no detalla el repartiment de les inversions. No obstant, la més gran és la realitzada per Catalunya-La Pedrera, que és propietària del 8% del territori català i té una dotació d'uns 22 milions.

Notícies relacionades

L'única entitat que manté un conveni amb la Generalitat, que abans segellaven les altres nou caixes, és la Fundació Bancària La Caixa, amb 30 milions el 2015. Aquest acord permetia que les caixes catalanes destinessin el 7% de la seva Obra Social a fins fixats de forma conjunta amb la Generalitat, i això suposava un estalvi a les arques públiques.

CAIXES ESPANYOLES / Per la seva part, la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (Ceca) va informar que la inversió en obra social de les entitats associades va caure el 7,82% el 2014, fins als 709 milions. Amb aquests recursos es van finançar 119.965 activitats (el 35% més que el 2013), que van beneficiar més de 36 milions de persones (més del 12% de creixement respecte al 2013). Segons la Ceca, l'apartat destinat a «acció social» va ser la principal àrea d'inversió, amb el 50% del total.