CANVI DE SEU

Grifols trasllada a Dublín la gestió del 75% del seu negoci i la seva tresoreria

La farmacèutica inverteix 88 milions d'euros en un centre d'operacions amb 140 empleats a Irlanda

2
Es llegeix en minuts
TONI FUENTES / DUBLÍN

La companyia farmacèutica catalana Grifols ha fet un nou salt en el seu procés de transformació en una multinacional global. L'empresa ha traslladat a un polígon industrial de Dublín la seu i el centre d'operacions del seu negoci principal de productes derivats del plasma, que representa el 75% de la seva facturació. A més, al nou 'hub' irlandès s'hi ha centralitzat la gestió de tota la tresoreria i l'àrea financera del grup.

El president de la farmacèutica, Víctor Grífols, ha tallat la cinta inaugural del nou centre, on es podien veure a l'entrada les banderes espanyola i catalana, en un acte en què s'ha bolcat el Govern irlandès, amb la presència de dos ministres, i de l'Executiu espanyol, que ha enviat a la cerimònia l'ambaixador i l'alt comissionat per a la Marca Espanya, Carlos Espinosa de los Monteros. A la inauguració també hi han assistit representants de la delegació comercial de la Generalitat a Irlanda i el Regne Unit.

“Estic convençut que aquest edifici no serà l'últim de Grifols a Dublín”, ha assegurat Víctor Grífols, un guant que ha agafat al vol el ministre irlandès d'Ocupació, Richard Bruton, a l'emplaçar el president de la companyia a la pròxima inauguració.

Les noves instal·lacions han suposat una inversió de 88,40 milions d'euros per construir unes naus de 22.000 metres quadrats que estaran plenament operatives a la primera meitat del 2016 amb una plantilla de 140 empleats, dels quals una part han sigut desplaçats des de les oficines centrals de la firma a Sant Cugat. 

Al nou centre de Dublín s'hi portaran a terme activitats operatives com emmagatzematge de plasma i hemoderivats, etiquetatge i condicionament de producte, així com la gestió administrativa, comercial i d'investigació i desenvolupament i la “presa de decisions” de la divisió de biociència, l'activitat bàsica de Grifols que el 2014 va suposar uns ingressos 2.513 milions.

Notícies relacionades

Així mateix, la companyia també ha centralitzat a Dublín la gestió de la tresoreria de tot el grup per regular els fluxos financers i els préstecs entre les seves filials.

El vicepresident de finances de Grifols, Alfredo Arroyo, ha emmarcat la decisió de la farmacèutica “en el procés de transformació de la companyia en una multinacional global” en què Espanya s'ha quedat com “un mercat marginal” amb un 5% de la facturació. Arroyo ha atribuït la decisió de centralitzar a Dublín el negoci de biociència a una suma de factors entre els quals es troba un tipus d'impost de societats del 12,5% davant la mitjana real del 14% a Espanya. “Montoro pot estar tranquil perquè seguirem pagant el mateix a Espanya”, ha indicat Arroyo en referència a l'abonament de l'impost a cada país. 

Temes:

Dublín