INVESTIGACIÓ PATRIMONIAL

Rato cobrava 40.000 euros al mes del seu testaferro per informes verbals

L'empresari Alberto Portuondo va pagar 833.000 euros a una empresa de l'expresident de Bankia després d'unes adjudicacions, segons la cadena SER

L’exdirector de l’FMI i exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, l’abril passat.

L’exdirector de l’FMI i exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, l’abril passat. / JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'expresident de Bankia Rodrigo Rato va cobrar durant gairebé dos anys 40.000 euros mensuals per assessorar mitjançant informes verbals Albisa Inversiones y Asesoramiento, empresa del seu presumpte testaferro Alberto Portuondo, segons informa la cadena SER, que ha tingut accés a la declaració que aquest empresari va fer davant el jutge que investiga el patrimoni del també expresident del Fons Monetari Internacional (FMI). Portuondo està empresonat des de l'agost passat per blanqueig de capitals i corrupció entre particulars.

Albisa va pagar 473.000 euros el 2011 i 360.000 euros el 2012 a la firma Kradonara 2001, propietat de Rato, mentre aquest era president de Bankia i cobrava de l'entitat financera més de dos milions euros bruts a l'any, informa la cadena SER.

INTERMEDIACIÓ A UN CONCURS

Notícies relacionades

En aquests mateixos anys 2011 i 2012, l'empresa de Portuondo va cobrar gairebé dos milions d'euros de les empreses de publicitat Zenith i Publicis, que havien guanyat dos concursos de publicitat de Bankia per 40 milions d'euros. Els investigadors consideren que aquests dos milions són una comissió il·legal que va rebre l'empresari de les empreses de publicitat per la seva intermediació perquè guanyessin els concursos de Bankia, i que Portuondo va repartir aquesta comissió amb Rato, al pagar-li 833.000 euros a través de Kradonara 2001.

Portuondo va declarar davant el jutge que va contractar Kradonara sense saber que el seu propietari era Rato. L'empresari sí que va reconèixer haver firmat contractes d'assessorament amb Zenith i Publicis per tractar d'aconseguir els contractes de publicitat de Bankia. Els investigadors consideren que Albisa és la societat pantalla a través de la qual Rato cobrava les comissions.