crisi en el gegant del motor

Volkswagen va vendre 683.626 cotxes trucats a Espanya

Alemanya, França i el Regne Unit, amb 4,9 milions d'unitats, són els més afectats

El Govern demanarà controls més durs en la reunió urgent de la Unió Europea

2
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA
CARLES PLANAS BOU / BERLÍN

El grup Volkswagen va vendre a Espanya 683.626 vehicles de les seves marques equipats amb motors dièsel EA 189 UE 5, trucats perquè en els tests d'emissions donessin resultats inferiors a les seves emissions reals.  El grup va fer pública la xifra ahir a la nit, després d'un degoteig d'informacions d'altres països durant tota la jornada.

De la xifra total comercialitzada a Espanya, o almenys els vehicles que ha «identificat» el grup, 257.479 eren de la marca Volkswagen, 221.783 de Seat, 147.095 d'Audi, 37.082 de Skoda i 20.187 més són vehicles comercials de Volkswagen.

La companyia va informar d'aquestes xifres als ministeris d'Indústria i de Medi Ambient ahir al vespre, unes quantes hores abans  que es reuneixin a Brussel·les els responsables d'aquests departaments dels 28 països de la Unió Europea per adoptar una posició comuna davant l'escàndol del productor de cotxes  més important del món . El ministre d'Indústria espanyol, José Manuel Soria, va anunciar ahir que reclamarà en aquesta reunió més duresa i seguretat en els sistemes de control d'emissions.

REACCIÓ / En un esforç del nou president de VW,  Matthias Müller, per netejar la imatge de la marca, ahir el gegant automobilístic va donar a conèixer les xifres dels principals països afectats pel frau: 2,8 milions de vehicles van ser comercialitzats a Alemanya, 1,2 milions al Regne Unit, 900.000 a França, 500.000 als Estats Units, 400.000 a Bèlgica, més de 360.000 a Àustria, 147.000 a Noruega i 130.000 a Suïssa. Espanya, doncs, se situa en el quart lloc de la llista.

Notícies relacionades

A partir del 3 d'octubre el grup publicarà a les seves pàgines web un número de contacte gratuït perquè els clients afectats puguin saber en quina situació està el seu vehicle. En línia amb el compromís adoptat per la cúpula de VW, la filial espanyola va recalcar que tots els vehicles amb motors trucats són «totalment segurs i aptes per a la circulació». Una altra cosa és que compleixin amb el que s'anunciava als seus catàlegs de venda o que canviïn les seves condicions de potència o altres característiques quan es modifiqui el motor per ajustar-lo a les emissions permeses.

VW va recalcar que «es farà càrrec de tots els costos». La firma ja va fer en el primer moment una reserva de 6.500 milions d'euros per reparar els 11 milions de cotxes amb els motors trucats. La xifra podria acabar sent insuficient segons com prosperin les demandes presentades contra l'empresa en diversos països.

Temes:

Volkswagen