MESURES ANTIFRAU FISCAL

La llista de morosos no es podrà trobar a Google

La llei tributària prohibeix que el llistat sigui accessible a través de cercadors d'internet

Els llistats deixaran de ser accessibles al cap de tres mesos de ser publicats

1
Es llegeix en minuts
R. M. S. / MADRID

El contingut llistat de morosos que l'Agència Tributària començarà a publicar per mitjans electrònics cada any, a partir de finals del 2015, no serà accessible a través de motors de cerca d'internet, com Google o altres.

La reforma de la llei general tributària que ha portat a terme el Govern central i que va ser publicada aquest dimarts al 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) estableix que la publicació del llistat "s'efectuarà en tot cas per mitjans electrònics", però imposa que s'hauran "d'adoptar la mesures necessàries per impedir la indexació del seu contingut a través de motors de cerca a internet". A més, s'aclareix que "els llistats deixaran de ser accessibles una vegada transcorreguts tres mesos des de la data de publicació".

Segons el que diposa la norma, s'ha de pensar que es podrà accedir als llistats a partir de la pàgina web oficial que estableixi el Ministeri d'Hisenda. No obstant, no es podrà fer servir un cercador per trobar la informació a partir d'un determinat cognom, per exemple.

A PARTIR D'UN MILIÓ

Segons la reforma legal impulsada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, es publicarà el nom, cognoms i NIF (raó social o denominació social completa i NIF en cas de persones jurídiques) de qui hagi acumulat deutes i sancions tributàries pendents d'ingrés en període voluntari en data del 31 de desembre de l'any anterior al que es publiqui la llista.

Notícies relacionades

No obstant, el primer d'aquests llistats preveu publicar-se a finals del 2015, amb dades de morositat fins al 31 de juliol passat. Per a cadascun dels exercicis següents, una ordre ministerial establirà la data de publicació que, en tot cas, s'haurà de produir el primer semestre de cada exercici.

NOMÉS IMPOSTOS ESTATALS

"No s'inclouran (a la llista) aquells deutes i sancions tributàries que es trobin ajornades o suspeses", segons estableix la reforma legal. A més, se subratlla que la publicitat regulada en aquesta llei "es referirà exclusivament als tributs de titularitat estatal" la gestió dels quals estigui atribuït en exclusiva a l'Administració tributària de l'Estat, "no havent existit cap delegació de competències en aquests àmbits a favor de les comunitats autònomes ens locals".