Estiu fora de sèrie

L'ocupació hotelera puja pel transvasament de turistes de Tunísia i el repunt dels espanyols

Els principals destins pugen, menys la Costa Daurada, on el turisme rus ha caigut el 49%

4
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

Pocs dies abans de tancar l'agost, els empresaris turístics afirmen que «les previsions s'estan complint». Ho diuen optimistes, perquè les previsions al principi de la temporada eren bones. Els hotels estan més plens que fa un any i els avions transporten més viatgers. De tot això es dedueix un càlcul senzill: si el 2014 va ser un any rècord, i aquest estiu els allotjaments venen més, tot apunta que aquest 2015 Espanya tornarà a arribar a màxims. En part, serà gràcies al repunt del consum dels espanyols, però hi ha altres raons, com el transvasament de turistes que han canviat els plans d'anar a Tunísia i a Turquia.

La secretària d'Estat de Turisme, Isabel Borrego, va afirmar la setmana passada que a finals d'aquest any se superarà la xifra de 65 milions de turistes estrangers aconseguida el 2014. Segons les estadístiques del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, fins al juliol passat n'havien arribat a Espanya gairebé 38 milions, un 4,7% anual més, de manera que les expectatives del Govern semblen assequibles. Catalunya és la principal destinació, amb 9,7 milions, el 5,5% més.

Que l'estiu apuntava bé ja ho intuïen els hotelers i les agències de viatges a la primavera, amb les reserves anticipades. Però fins al juliol no van confirmar les previsions: ocupacions de més del 85% en els destins de vacances (en alguns casos, del 95%) i increment de preus mitjans.

«Va més bé del que ens pensàvem, la gent gasta una mica més i les estades són més llargues, això és un bon símptoma», afirma Martí Sabrià, gerent de l'associació Grup Costa Brava Centre. Aquesta destinació va registrar al juliol una ocupació del 86%, dos punts més que un any abans, i preveu tancar l'agost amb un 94%. Els ingressos per turista han pujat el 3%. Sabrià destaca l'augment de francesos en aquesta zona.

Les grans companyies hoteleres també han registrat una millora, tant en nombre de clients com de preus mitjans. Els establiments de Meliá a les costes de la Península i les Canàries han augmentat les ocupacions entre un 5% i un 10%; les Balears va créixer menys al juliol, però a l'agost s'ha disparat amb increments de dos dígits, segons fonts de l'empresa.

També Barceló ha millorat les ocupacions dels seus establiments a les Balears (al juliol va arribar al 95%), les Canàries (on espera vorejar el 100% a l'agost, després d'arribar al 93% el mes passat) i als hotels urbans i de costa de la Península (un 10% més d'ocupació).

No obstant, no tothom pot presumir de bones xifres. Les destinacions que depenen del turisme rus continuen patint una forta caiguda. Com la Costa Daurada, que viu la «pitjor temporada dels últims 15 o 20 anys», assegura Xavier Roig, portaveu de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-la Pineda. L'ocupació hotelera al juliol va ser del 82,9% (88,3% un any abans) i la primera quinzena d'agost no ha arribat al 90% (es va quedar al 89,6%, davant del 92,5% del 2014). Els turistes russos han baixat un 49% a la zona.

L'agost es podrà «salvar» gràcies als estiuejants espanyols, destaca Roig. «El turisme espanyol s'ha recuperat molt, per disponibilitat i per preu més econòmic», afegeix.

Tots els hotelers consultats coincideixen en el repunt espanyol. A Barceló, per exemple, és el mercat que creix més, amb un increment acumulat del 84% als seus hotels de vacances. «El client espanyol ha tornat amb força, esperem que per quedar-se», diu la companyia.

El turisme rural, on la majoria dels seus clients són del propi país, també se'n beneficia. Segons el portal Toprural, l'ocupació als allotjaments rurals a Espanya va arribar al 28% al juliol, quatre punts més que un any abans, i a l'agost supera el 50%, sis punts més. Catalunya és una de les destinacions preferides, amb ocupacions del 40% al juliol i del 67% a l'agost.

Notícies relacionades

MÉS NORD-AMERICANS / A més de l'espanyol, un altre dels mercats que creix més és el nord-americà (el 40% més d'arribades al juliol), que resulta beneficiat pel canvi euro-dòlar. Ajuda a compensar la caiguda russa, però en xifres absolutes (uns 231.000 al juliol) encara són pocs comparats amb els 4,6 milions procedents del Regne Unit, França i Alemanya, els tres principals mercats emissors de turistes internacionals a Espanya, que van pujar el 6,4%, 8,5% i 0,2%, respectivament.

És destacable l'efecte que ha tingut el desviament de turistes, sobretot britànics i alemanys, que van canviar els plans de viatjar a Tunísia i a Turquia per destinacions de sol i platja més segurs, com Espanya. Operadors turístics com TUI i Thomas Cook van reubicar alguns dels seus clients a la Costa Daurada. L'entrada de nous vols a Reus des del Regne Unit dóna esperances als hotelers de la Costa Daurada de cobrir  una part del buit del turisme rus.

Temes:

Turisme