EXPECTACIÓ A L'EUROZONA

Els líders europeus mantenen la porta oberta a negociar

Hollande s'ofereix com a mediador per reprendre el diàleg trencat amb Atenes

Merkel no descarta poder reprendre les negociacions passat el referèndum grec

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS / AGÈNCIES / BERLÍN

Els caps de Govern dels països de la UE, en especial Alemanya i França, es van mostrar ahir ferms amb Grècia però també conciliadors tot i la ruptura de les negociacions. Fins i tot exigint a Atenes que compleixi amb els seus compromisos, van mantenir la porta oberta a reiniciar les negociacions un cop fet el referèndum si el Govern grec ho desitja.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va subratllar la necessitat d'unir «solidaritat i responsabilitat pròpia». «Són dues cares de la mateixa moneda. Hem de buscar compromisos, ningú pot obtenir el 100%», va declarar Merkel, amb el vicecanceller i líder socialdemòcrata, Sigmar Gabriel, després d'analitzar la crisi amb els principals partits del seu país.

«La nostra oferta generosa era la nostra aportació al compromís, s'ha de fer constar que del costat grec no hi havia disposició al compromís», va lamentar Merkel. No obstant, es va mostrar disposada a reprendre el diàleg després de la consulta de diumenge. «Si el Govern grec vol tornar a negociar després del referèndum, no ens hi negarem», va assenyalar la cancellera. No va veure sentit, però, a una possible cimera europea extraordinària abans de la consulta.

Prèviament, en un acte pel 70 aniversari del seu partit, la CDU, Merkel havia recordat que un dels principis bàsics de la UE era «la solidaritat a canvi de responsabilitat» i la seva capacitat d'assolir compromisos, rebutjant la possibilitat d'abandonar-los ara, perquè Europa «en sortiria perjudicada». «Hem de lluitar per aquests principis; podríem abandonar-los a curt termini i cedir, però a mitjà i llarg termini ens perjudicaria», va reiterar.

Notícies relacionades

DISPOSICIÓ / El president francès, François Hollande, va lamentar la ruptura de les negociacions i es va oferir com a mediador per reprendre-les. «França està sempre disposada a reprendre el diàleg, avui o demà. Avui encara és possible un acord, demà dependrà de la resposta dels grecs al referèndum», va alertar Hollande en una breu declaració a l'Elisi. El president francès va insistir a aprofitar les hores abans que aquesta mitjanit venci el termini donat a Atenes per tornar 1.600 milions d'euros a l'FMI.

Hollande va qualificar de «sobirana» la decisió del primer ministre grec, Alexis Tsipras, de convocar el referèndum, i va afegir que ara «serà fonamental saber si els grecs volen quedar-se a la zona euro o si assumeixen el risc de sortir-ne». El mateix va considerar el premier italià, Matteo Renzi, per a qui la consulta serà una «elecció entre l'euro i la dracma», va escriure a Twitter.