Arias Cañete: "Les iniciatives de Brussel·les i nacionals atrauran de nou inversió al sector eòlic"

El comissari d'Energia confia en un nou impuls mentre que la indústria reclama la necessitat de restablir la confiança

2
Es llegeix en minuts
AGUSTI SALA / MADRID

El comissari europeu d'Energia i Acció pel Clima, Miguel Arias Cañete, ha confiat que les pròximes iniciatives de Brussel·les i les regulacions nacionals "tornaran a atraure inversions" al sector de l'energia eòlica a Espanya. Arias Cañete, que ha participat en la inauguració del primer congrés eòlic espanyol a Madrid, ha destacat el pes de les renovables en la política energètica europea. "L'energia renovable per càpita a Europa és tres vegades més alta que a altres àrees i països", ha explicat.

Per la seva part, la directora general de Política Energètica, Teresa Baquedano, ha afirmat que la subhasta de capacitat eòlica de 500 megawatts (mw) prevista, la primera en uns quatre anys, tant per a instal·lacions noves com per a repotenciació o modificació de la ja existent i inscrita en el registre corresponent podria estar aprovada cap al setembre. També n'hi haurà una altra de 450 mw a les Canàries i una de 200 mw de biomassa

Amb aquestes paraules, tant el comissari com la representant del ministeri d'Indústria han intentat calmar la inquietud del sector, immers en una crisi com a conseqüència de les retallades del Govern a les energies renovables. "Per instal·lar els 5.000 a 6.000 megawatts (mw) necessaris per aconseguir els objectius marcats per Brussel·les són necessaris uns 7.000 milions i això requereix finançament.

Per a això, ha afegit, cal recuperar la confiança", ha manifestat José López Tafall, president de l'Associació Empresarial Eòlica (AEE). El sector té l'esperança que l'anunci de futures subhasta de nova capacitat i repotenciació contribueixi a millorar la situació i eviti tancaments i deslocalitzacionsdesprés d'haver-se instal·lat potència eòlica a Espanya l'any passateòlica.

López Tafall ha explicat que per recobrar l'atractiu inversor serà necessari modificar la revisió cada sis anys de la rendibilitat establerta per a les energies verdes. Això, ha dit, introdueix una "incertesa innecessària". També reclamen un nou pla d'energies renovables que introdueixi previsibilitat, així com un pacte d'Estat sobre energia, entre altres iniciatives.

OBJECTIUS DE BRUSSEL·LES

El comissari europeu ha destacat el paper protagonista de les energies renovables i, especialment, de l'eòlica, en la consecució dels objectius de reducció del diòxid de carboni. En aquest sentit ha recordat que l'any que ve i el pròxim, la Comissió Europea presentarà nous paquets normatius per assolir els objectius de reducció de gasos i pes de les energies renovables.

Brussel·les, ha explicat, potenciarà també la investigació i desenvolupament en el sector i impulsarà la creació d'un mercat compatible amb les renovables". Haurà de ser, ha afegit, "un sistema més flexible, interconnectat i centrat en el consumidor".

Notícies relacionades

El president d'AEE ha emplaçat el Govern a no fer com en altres ocasions. "Vam començar els primers i després hem deixat que altres ens avancin", ha retret. Al seu torn, ha afirmat que si s'estableixen les bases perquè es recobri la confiança per invertir, el sector eòlic pot crear uns 10.000 llocs de treball, a més de contribuir a reduir la contaminació".

De forma il·lustrativa, López Tafall ha explicat que "l'eòlica és com viure a la casa pròpia i deixar de viure de lloguer", amb un propietari que no se sap què farà amb els preus i amb altres variables que s'escapen del nostre control.