Els horaris de tarda incendien la negociació de banca i sindicats

Els treballadors rebutgen també altres propostes salarials de bancs, caixes i rurals

Bankia arrossega el sector al plantejar liberalitzar la jornada per adaptar-la a la dels clients

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

Treballar a la tarda ha sigut històricament una tema vedat a la banca, tret d'alguna experiència puntual. El 2013, diverses entitats (Bankia, Evo i Abanca) van obrir aquesta porta al pactar amb els sindicats que algunes oficines tinguessin horari de tarda. Ara la banca vol fer un gran pas en la mateixa direcció i ha plantejat -dins de la negociació dels tres convenis sectorials- la desaparició de la regulació dels horaris perquè passin a l'àmbit de decisió de cada entitat.

«Volen implantar el seu ideari neoliberal que les relacions laborals siguin personals en lloc de col·lectives», afirma Juan José Giner, secretari general de l'agrupació de CCOO del sector financer. Bankia ha desencadenat el conflicte al plantejar que alguns dels seus treballadors, com els gestors de pimes, tinguin un horari més flexible sense ampliar les seves hores de treball per atendre els clients fora de la jornada establerta pel conveni.

Però el sector vol anar més lluny. Juan Chozas, director de recursos humans de Bankia i secretari d'Ocupació en època d'Aznar, és el president de la taula de negociació de la patronal laboral de les antigues caixes (Acarl). Com a tal ha plantejat als sindicats la desaparició de l'horari sectorial (de 8.00 a 15.00 hores) perquè es decideixi a cada banc.

CONFLICTE / A rebuf d'aquesta proposta, la patronal dels bancs (AEB) i la de les cooperatives de crèdit o caixes rurals (Unacc) també han comunicat als sindicats plantejaments similars, sobretot pensant a obtenir el mateix avantatge si les antigues entitats d'estalvis se surten amb la seva.

Però els sindicats s'hi oposen frontalment, ja que temen que darrere d'aquestes propostes s'amagui la voluntat de la banca d'obrir de 8.00 a 20.00 hores, com asseguren que han plantejat les rurals. «Bankia està forçant la màquina i està aprofitant per clavar una estocada a tot el sector. Actualment, el conveni de les antigues caixes ja permet molta flexibilitat horària i moltes oficines tenen horari de tarda. Però no es pot plantejar imposar en el conveni de forma unilateral un horari partit en banca i obrir totes les tardes, com s'exigeix des de Bankia», assegura Dolors Llobet, portaveu de CCOO a Catalunya i consellera de CaixaBank en representació dels treballadors.

Bankia afirma que no és la seva voluntat. «No es tracta de treballar més hores ni oblidar-nos de la conciliació, sinó adaptar-nos a uns temps nous, en el convenciment que si no ho faran altres jugadors», ha afirmat José Ignacio Goirigolzarri, el seu president, en referència a les companyies d'internet. Segons l'entitat, el 20% dels seus clients presencials i el 40% dels digitals prefereixen ser atesos a la tarda.

Notícies relacionades

MEDIACIÓ / Les pròximes reunions de la taula de negociació són els dies 27 (caixes i cooperatives) i 28 de maig (bancs). A més a més dels horaris, les patronals han plantejat altres mesures que suposarien rebaixes salarials i altres retallades de drets laborals, com l'entrada amb sous baixos de nous treballadors. Paral·lelament, ja s'ha iniciat un procés de conciliació entre Bankia i els seus sindicats al Servei Interconfederal de Mediació i Arbitratge (SIMA) de Madrid, per al qual encara no hi ha data.

Per una altra banda, CaixaBank va plantejar ahir als seus sindicats un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que afectaria 750 persones. També vol impulsar la mobilitat geogràfica i rejovenir la plantilla.