BALANÇ I PREVISIONS DEL CZFB

Un triple per al Consorci

La institució pública que gestiona la Zona Franca va aconseguir el 2014 un benefici de 23,3 milions d'euros, davant dels 7 milions d'un any abans La Xina serà un mercat estratègic

Reunió 8 Els membres del consell plenari del Consorci, ahir.

Reunió 8 Els membres del consell plenari del Consorci, ahir.

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

«No ha sigut fàcil. Hem tingut tres anys de sanejament de l'empresa, però ja estem econòmicament molt ben situats». Jordi Cornet, delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) va celebrar així els resultats del 2014, aprovats ahir pel consell plenari d'aquesta entitat pública, que presideix l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias. La companyia va guanyar l'any passat 23,3 milions d'euros, més del triple que el 2013, quan va obtenir un benefici de 7 milions. El 2011 i el 2012 havia registrat pèrdues.

El 2014 ha sigut el millor exercici dels últims set anys per al CZFB. I això després d'haver de depreciar els seus actius, de 130 milions el 2011 a 87 milions tres anys després. En aquest entorn poc favorable, el CZFB ha portat a terme una estratègia de reducció de costos i de venda d'edificis (el Banc de Sang i de Teixits i la Torre Telefónica), per equilibrar els comptes.

Pel costat de les despeses, s'han reduït el 23% des del 2011. A nivell intern, s'ha reordenat l'estructura, s'han liquidat societats (Glòries Diagonal, Gestora del Parc Tecnològic BZ i Plataforma de Serveis) i s'han concentrat les empreses que organitzen la fira Barcelona Meeting Point i el Saló Internacional de la Logística en una sola societat, Consorci ZF Internacional.

Pel costat dels ingressos, el CZFB va obtenir 38,2 milions de la subhasta pública de l'edifici del Banc de Sang i Teixits i 107 milions de la venda de la Torre Telefónica. Aquestes dues operacions van permetre reduir el deute financer gairebé el 60%, fins a 76,8 milions d'euros. La companyia no es planteja més vendes aquest any. «Ja tenim un nivell de palanquejament òptim, si arriba una oferta d'un inversor l'estudiarem, però l'estratègia de vendre no és la nostra prioritat», va explicar Cornet.

Notícies relacionades

L'estratègia, ara, és invertir, remarca el delegat especial de l'Estat al CZFB. La inversió més important per a aquest any serà la urbanització i la construcció d'un immoble a La Marina del Prat Vermell (a prop del polígon de la Zona Franca), operació a la qual es destinaran 17 milions. És la primera vegada que el Consorci construeix vivenda pública en solitari. També s'invertiran 5,5 milions a millorar les infraestructures de la Zona Franca.

L'altre gran repte del 2015 serà seguir treballant per atraure la inversió procedent de la Xina, un camí en què ja es van fer importants passos l'any passat, amb l'obertura d'una delegació comercial a Shenzhen i la instal·lació en l'Hospitalet d'un laboratori de la certificadora CCIC.