procés arxivat

Una jutge exculpa l'antiga cúpula de Spanair d'apropiació

1
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

La jutge de Barcelona Carmen García Martínez ha arxivat la investigació oberta contra els membres de l'antic consell d'administració de l'extinta companyia aèria Spanair, entre ells Ferran Soriano i Joan Gaspart, arran de la querella presentada per pilots i copilots de la companyia per presumpta apropiació indeguda d'una assegurança professional. La titular del Jutjat d'Instrucció número 18 de Barcelona estima que no s'ha produït «apoderament» de quantitats no destinades al seu fi i que els endarreriments produïts en els pagaments de les primes després de la fallida de l'aerolínia van ser acceptats per les asseguradores i no van afectar la cobertura dels riscos contractats.

La querella que va donar peu a l'obertura del procés judicial va ser presentada el 2012 per gairebé 300 pilots i copilots. La investigació s'ha centrat en l'acord entre Spanair i aquests empleats per beneficiar-se d'una assegurança professional. Segons els querellants, Spanair va deixar de pagar aquesta assegurança entre l'1 de juliol del 2011 i el desembre del mateix any, i continuava retenint als pilots el 30% de la prima que els corresponia i que se'ls descomptava de la nòmina. És a dir, un total de 258.837 euros.

Notícies relacionades

EL MECANISME / La jutge subratlla que després de la investigació la seva visió és «diferent» a la relatada en la querella sobre el mecanisme de contractació i pagament de les pòlisses. La seva resolució detalla que era Spanair qui feia el desemborsament inicial de la prima, per trimestre, i que la companyia figurava com a prenedora de l'assegurança i «en conseqüència qui la pagava dels seus propis fons». I un cop pagada, segons la magistrada, l'aerolínia procedia a retenir als pilots i copilots el 30% que els corresponia.

«No es tracta de treure per després pagar l'asseguradora, sinó que Spanair pagava» i després retenia, indica la jutge. «No es produeix una apropiació de quantitat», incideix. Respecte al retard en el pagament de les primes, al·lega que els pilots sempre van estar coberts per la pòlissa.